A Nasdaq a VanEck-el közösen bitcoin határidőst indít

Nasdaq — a világ második legnagyobb értéktőzsdéje — 2019 első felében tervezi bitcoin határidős termékeinek bevezetését a VanEck befektetéskezelő társasággal közösen.

Gurbács Gábor, a VanEck digitális eszköz üzletágának igazgatója a vállalataik bitcoin határidősök tárházát fogják elindítani 2019 első felében és ide tartozna egy szabályozott kriptó 2.0 határidős ügylet is.

Gurbács a bejelentést november 27-én a Consensus: Invest konferencián ejtette meg.

Fő cél: átláthatóság és szabályozottság

Egy a konferenciát követő twítben Gurbács kihangsúlyozta, a Nasdaq és VanEck által piacra kerülő digitális bitcoin határidős ügyletek transzparensek, szabályozottak és ellenőrzöttek lesznek.

Ennek érdekében a Nasdaq a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottsággal (CFTC) közösen azon dolgozik, hogy teljes mértékben eloszlassa a vezető swap-ügylet regulátor fennálló aggályait.

Az Egyesült Államokban a CFTC a bitcoint mint árucikk szabályozza és eddig mindössze kettő kriptovaluta határidős terméket hagyott jóvá: a Chicago Mercantile Exchange (CME) és a Chicago Board Options Exchange (CBOE) tőzsdéit még a múlt év végén.

Az Intercontinental Exchange se pihen, jönnek a bitcoin határidősei

Eközben a Nasdaq riválisa, az ICE — a New York-i tőzsde anyavállalata — se ül a babérjain és már bejelentette, 2019 első negyedévében természetben kiegyenlíthető bitcoin származtatott termék indítását tervezi. Az ICE által fejlesztett Bakkt bitcoin határidős piacának indulása január 24-én várható. Elviekben már decemberben indulnia el kellene indulnia, de a cég egy hónappal elhalasztotta az indulást az előre nem látott növekedésért a Bakkt határidős ügyletekért.

VanEck: a SEC hamarosan jóváhagyja a bitcoin ETF-et

Eközben a jelen bejelentéstől függetlenül a VanEck továbbra sem tett le, hogy jóváhagyassa bitcoin határidős termékét az egyesült államokbeli Értékpapír- és Tőzsdebizottsággal (SEC). Augusztus során a SEC 9 tőzsdei kereskedési alapot utasított el, köztük a bitcoin evangelista Winklevoss testvérek ETF termékét.

Gurbács szerint azonban a SEC jóváhagyás már nincs messze, jelentette ki egy a Fox csatornán adott interjú során.

“Olyan közel vagyunk hozzá, amennyire csak lehetünk. Nyilvánvaló számomra, hogy Amerika egy bitcoin ETF-et akar és mi itt vagyunk hogy megépítsük.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük