Volt NATO-bunkerben futtattak darkwebes oldalakat Németországban

Razziázott a német rendőrség egy régi NATO-bunkerben, ahol darknetes piacterek futtatására szolgáló szervereket és gyermekpornográfiát találtak. A bunker Németországban, a Mosel-folyó menti településen, Traben-Trarbachban található. A razzia során 41 millió dollár értékű készpénzt is lefoglaltak.

A Krebsonsecurity.com nevű biztonságtechnikai oldal szerint a hackerek több hasonló, kiselejtezett bunkerben is hosztoltak szerverfarmok és nyíltan csak Cyberbunker néven emlegették. A német razziával egy időben kutatásokat tartottak Hollandiában, Lengyelországon és Luxemburgban is. Néhány hírhedtebb darkwebes oldal, aminek a német bunkerben voltak a szerverei, a pénzügyi átverő oldal Wall Street Market, a drogportál Cannabis Road és a szintetikus drogokra specializálódott Orange Chemicals.

A rendőrség ugyan nem árult el neveket, de a bunkerek feltételezhetően a holland Johan Xennt és Sven Kamphuis anarchista (a borítóképen a korábbi holland bunker előtt pózolva) tulajdona volt, akik korábban Hollandiában futtattak hasonló körülmények között darknetes oldalakat. Azonban miután a holland bunkerükben berendezett ecstasy laborjukban robbanás történt, az eredeti bunkert be kellett zárniuk. Ezután települtek át 2013-ban Németországba.

A német rendőrség vázlata a Mosel-folyó menti bunkerről

“Ismertek voltak arról, hogy átverőket, csalókat, pedofilokat, adathalászokat és akárkit hosztolnak,” nyilatkozta Guido Blaauw, a Disaster-Proof Solutions igazgatója. A cég volt az, aminek Xennt eladta a korábbi bunkerét Hollandiában.

A bunkerben futtatott szerverekről a kívülállók nagyon kevesen tudtak és a beszámolók szerint a tulajdonosoknak közük volt a szervezett bűnözéshez is. Xennt egyébként egyszer már rivaldafénybe került miután a The Irish Sunday World 2015-ben lenyomozta előéletét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük