Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg.

Tegnap került felfűzésre a Bitcoin blokkláncára a 666 666-odik blokk, ami a Rómaiaknak intézett bibliai bekezdés üzenetét is magában rejti, ezzel állítva időbélyegzett mementót az ördögi számnak.

Az üzenetet az OP_RETURN szkript segítségével építették be a blokkba, ami lehetővé teszi, hogy 80 bájt méretig üzenetet adhassanak a tranzaktálók az utalásaikhoz.

A pszeudonim küldő meglehetősen magas díjat (50 dollárt) fizetett azért, hogy az üzenet mindenképp bekerüljön az ördög számaként szimbolizált dupla 666-os blokkba.

Az is kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen üzenet a blokkban, van aki a projektje hirdetésére használta a blokkot. “az Éden3D kertje él. Eden3D.io.” írta egy user egy másik 666 666-os blokk utalásába.

Egyébként a Bitcoin blokkláncát gyakran használják ilyen-olyan üzenetek elrejtésére, még annak ellenére is, hogy elég drága mulatság, ha csak üzenetküldésre használjuk.

Ha a kezdetekhez megyünk vissza, akkor már a genezis blokkban is találunk egy manifesztónak is kikiáltható véleménynyilvánítást Satoshi Nakamotótól arról, hogy miért is indította el a Bitcoint. Ezt olvashatjuk: “The Times 2009/01/09 A pénzügyminiszter közel áll a második bankmentő csomag bejelentéséhez”.

Aztán a múlt évben, 2020. május 12-én története harmadik blokkjutalom felezésén ment át a Bitcoin hálózat 12.5 BTC-s blokkjutalomról 6.25-e vágva a blokkjutalmat az elkövetkezendő 4 évre. Az utolsó 629999. blokkot 12.5 bitcoin jutalommal az F2FPool bányászta aminek érmealap tranzakciójába a következő üzenetet írták:

NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue (magyarul, érthetően: NYTimes 2020/04/09 2.3$ billió dollár segély, a Fed terve messze túlhaladja a 2008-as segélycsomagot)

A Bitcoin blokklánc szépsége, hogy ha egyszer egy tranzakciót blokkba szednek és felfűzik a blokkláncra (és a blokkal együtt az extra üzeneteket), akkor már szinte lehetetlen onnan leszedni anélkül, hogy ne pusztítaná el a támadó az egész hálózatot. Ezt a karakterisztikát 2016-ban a WikiLeaks is kénytelen volt használni miután felröppent az álhír, hogy Julian Assange meghalt.

Miután a 8Chan képmegosztón elterjedt, hogy Julian Assange meghalt és gyorsan terjedt az álhír a mainstream médiaszolgáltatók között is, a WikiLeaks egy meghökkentő lépéssel tudatta mindenkivel, hogy Assange-nak nincs semmi baja. A rövid üzenetet, miszerint jól van és a 8chan bejegyzés hamis a bitcoin nyilvános kulcsokban rejtette.

WeRe Fine 8chaN PoSt FAke (jól vagyunk, 8chain bejegyzés hamis) olvasható 439845. blokkba pakolt 5 bitcoin tárcacím címzettnek küldött fél bitcoinos tranzakciókban

Ennél persze jóval több üzenetet találtok a Bitcoin blokkláncán, sőt, az lenne a furcsa, ha kreatív bitcoinisták ne pakolnának extra üzeneteket. A messagesfromthemines.brangerbriz.com/ nevű art kezdeményezés igyekezett amennyire csak lehet interaktívvá tenni a korábbi üzenetek olvasgatását, pillantsatok rá!

Borítókép: Jan van Eyck: Utolsó ítélet, részlet, Metropolitan Museum, New York

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.