Negatív betéti kamat már a 100 ezer eurónál kisebb megtakarításokra is Németországban

A bitcoin-óvatos Németország most szembesült azzal, hogy az egyik német bank negatív kamata már a legkisebb befektetőkre is lesújt.

November 19-én számos helyi sajtó, a Süddeutsche Zeitung-ot is ideértve, arról írt, hogy az észak-bajor Volksbank Raiffeisenbank Fürstenfeldbruck (VRF) 0,5%-os negatív kamatot számít fel már a legkisebb betétekre is.

A negatív kamatlábak bankja

Meg kellett, hogy lépjük”, idézte az újság a bank vezetőségét. Azzal próbált a bank menedzsmentje érvelni, hogy az Európai Központi Banknál (EKB) ‘parkoltatott’ pénzek tárolása elég költséges mulatság. Németországban a negatív kamatlábak korábban csak a 100 000 eurót meghaladó betétekre vonatkoztak. A VRF viszont az első intézet, amely az e szint alatti megtakarításokra is alkalmazza a negatív kamatot.

Hova tovább?

A negatív kamatlábak az EKB monetáris politikájának részét képezik. A jelenség valójában azt jelenti, hogy a megtakarítók egy részének azért kell fizetnie a bankok számára, hogy bent tarthassák a pénzüket egy pénzintézetben. Ironikusan privilégium bankra bízni a pénzed. A valóság azonban az, hogy a bankok kifogytak a gazdaságösztönző monetáris eszközökből és a negatív kamatokkal igyekeznek a lakosságot fogyasztásra bírni.

Azzal viszont nem számoltak, amire a kritikusok már korábban is arra figyelmeztettek, hogy az ilyen lépések arra ösztönözhetik az embereket, hogy a bankokat kikerülve készpénzben tartsák pénzüket, illetve olyan alternatívák felé forduljanak, amelyek kockázatosabbak ugyan, de jóval magasabb hozammal kecsegtetnek, mint a bitcoin (BTC) is.

Ezzel szemben a bitcoin nem szenved az infláció jelentette elértéktelenedéstől. A zsargonban hodlereknek nevezett bitcoinisták ingyen és bérmentve, szabad akaratukból tarthatják INGYEN a megtakarításaikat bitcoinban és ezért senkinek sem kell fizetni, különösen nem egy általánosságban bizalomvesztett központi entitásnak.

A múlt hónapban Cameron Winklevoss Facebook alapító és kriptovaluta vállalkozó arra hívta fel a figyelmet, hogy a kriptovaluta az ideális megoldás, ha valaki a kötvényekre vonatkozó negatív kamatlábat akarja magas ívben elkerülni.

Időközben a Süddeutsche Zeitung egy német fogyasztói portál vezérigazgatójával beszélgetett, aki arra figyelmeztetett, hogy a VRF “ezzel a lépésével kinyitja a zsilipeket”.

Jelenleg nagyon sok mozgást tapasztalunk a piacon”, nyilatkozta Oliver Maier. Megjegyezte azt is, hogy az EKB azon döntése, hogy a bankok irányadó kamatlába -0,4%-ról -0,5%-ra csökkenjen, eléggé felkavarta az állóvizet.

Egyelőre még egyelőre nem kell tartani, hogy az emberek tömegesen vennék ki pénzüket a különböző pénzintézetekből. Az viszont elgondolkodtató, hogy ezek után, ki akarja majd a megtakarított pénzét a bankra bízni úgy, hogy az nem gyarapszik, hanem fogy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.