Neked is tűnt már el csomagod a postán? Van ahol már drónnal lopják a cuccokat

Az IBM legújabb szabadalma a blokklánc technológia segítségével szeretné megakadályozni, hogy a csomagok illetéktelen kezekbe kerüljenek.

Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalához november elején nyújtotta be a legújabb szabadalmi kérvényét az IBM, melyben az internetre kötött magasságmérő szerepel, amivel a drónok útvonalát követik, miközben folyamatosan adatot továbbítanak a blokklánccal biztosított platformra.

A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokat használjanak fel arra, hogy a ház előtt hagyott csomagokat ellopják, az IBM szabadalma pedig ezt szeretné megakadályozni. Az ötlet alapján csomagokra olyan érzékelőt szerelnek, amely jelez, ha egy bizonyos magasságon túl emelkedik. Amint a jelzést leadja, bekapcsolódik a GPS is, amely révén azonnal beazonosíthatóvá válik az épp ellopott csomag.

Olyan ez, mintha lehetőséget adnánk a házhoz rendelt csomagoknak, hogy SOS segítségért kiáltsanak, ha letérítenék őket a kijelölt útról.

Az IBM szeptemberben már beadott egy ehhez kapcsolódó szabadalmi kérvényt a hivatalhoz, melyben egy olyan rendszert mutatnak be, amely a blokklánc technológia segítségével azonosítaná be a vezető nélküli légi járműveket, azaz a drónokat, ezzel pedig véget vetnének a téma kapcsán folyton felmerülő biztonsági és privát szférát érintő problémáknak.

A blokklánc technológia segítségével ugyanis transzparens módon lehet kezelni a drónok adatait, így a jövőben vissza lehetne szorítani az engedély nélküli drónhasználatot, amely egyre nagyobb kihívás elé állítja mind a lakosságot, mind pedig a hatóságokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.