Nekimegy a spanyol pénzfelügyelet a kriptós influenszereknek

Február 17-étől fogva a minimum 100,000 fős követőbázissal rendelkező kriptós influenszereknek kötelezően figyelmeztetésben kell részesíteniük a feliratkozóikat a kriptovaluták kockázatairól, jelentette be a Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) nevű madridi pénzfelügyelet.

A felügyelet célja, hogy a “termékekreklámozás valós, érthető és nem félrevezető tartalmat jelentsen, ami egyben jól elkülöníthetően felhívja a figyelmet a kapcsolódó kockázatokra.”

A pénzfelügyelet kijelenti, hogy a kriptovaluták jelenleg még nem állnak szabályozás alatt, aminek következtében magasabbak a kapcsolódó kockázatok. Pontosan ezért ezentúl a kriptovalutákat hirdető személyeknek és hivatalos tartalomgyártóknak a következő üzenetet kell elhelyezniük a kriptós reklámot tartalmazó anyagaikban:

“A kriptoeszköz befektetés szabályozatlan terület. Előfordulhat, hogy nem felelnek meg a lakossági befektetők igényeinek és a teljes befektetett összeg elveszhet.”

A figyelmeztetésnek egyben mutatnia kell egy külső linkre, ami mélységében elmagyarázza a tartalomfogyasztóknak, hogy milyen kockázatokkal is jár egy kripovaluta befektetés.

Momentán csak a 100,000-nél több követővel/feliratkozóval/regisztrálóval rendelkező influenszerek esnek az új rendelet ernyője alá, illetve számukra egy bejelentési kötelezettség is fenn fog állni, ugyanis a tervezett hirdetést megelőző 10 napon belül be kell jelenteniük a hirdetés a CNMV-nek jóváhagyásra.

A pénzfelügyelet dokumentuma szerint a rendelet minden az országban tevékenykedő digitális eszköz szolgáltatóra, illetve minden jogi és természetes személyre vonatkozni fog, akik a saját vagy harmadik felek megkeresésére hirdetés tevékenységet végeznek.

A spanyol pénzfelügyelet egyébként két népszerű kriptotőzsde, a Huobi és a Bybit ellen is figyelmeztetést adott ki a múlt évben, ugyanis a felügyelet állítása szerint engedély nélkül tevékenykednek az országban. Egy másik múlt évi az Ibériai-félszigetről, hogy a spanyol törvényhozás egy olyan javaslatot mérlegel, ami engedélyezné a hosszú lejáratú lakáshitelek kriptókban történő fizetését.

A döntés egyébként jókor jön, mert az elmúlt hetekben nemzetközileg ismert, több milliós követőbázissal rendelkező kriptós YouTube és Instagram influenszer került rivaldafénybe, amiért de facto átveréseket hirdettek jó pénzért a csatornáikon (Bitboy).