Maja rendszerváltás: nem bántak kesztyűs kézzel a régi elit tagjaival

A civilizációk fejlődésével az azokat irányító politikai rezsimek is folyamatos változásokon mentek át. Az egyik korszakból a másikba való áttérés azonban nem mindig volt zökkenőmentes.

Uralkodói maradványokat tártak fel régészek a guatemalai Ucanal maja lelőhelyen. Az elégetett testek és tárgyak egy bukott rezsim utolsó tagjaihoz tartozhattak. A temetkezési hely fölé épült falon nem találtak égésre utaló nyomokat. Ez azt jelenti, hogy valahol máshol lelhették haláluk55at a szerencsétlenek.

A Christina T. Halperin által vezetett régészcsapat úgy véli, az uralkodókat egy új vezető küldhette a túlvilágra, aki a régi rendszer minden maradványát el akarta tüntetni. Nem volt elég elégetni – jelöletlenül kellett eltemetni őket, hogy végleg a feledés homályába vesszenek.

Tűzbe velük

Azt eddig is tudtuk, hogy a maják rendszerint rituálisan elégették a régi rezsimekre emlékeztető tárgyakat és személyeket. A mostani lelet mégis különleges abból a szempontból, hogy a maradványokat nem a kivégzés helyén hantolták el, hanem egy templom tövében lévő építkezési töltésbe hányták be azokat.

A radiokarbonos kormeghatározás során kiderült, hogy a rituáléra Papmalil uralkodó felemelkedésekor kerülhetett sor. Az általa felvett „nyugati főúr” cím arra utalhat, hogy a vezető a birodalom határain túlról érkezhetett. A feltárás során előkerülő feliratokon szintén az ő neve szerepelt. Papmalil trónra kerülését a K’anwitznal dinasztia bukása előzte meg – a megtalált csontok és ereklyék minden bizonnyal hozzájuk tartozhattak. Az új korszak virágzást és prosperitást hozott a környéken élő maják számára.

„Papmalil uralma nemcsak lehetséges külföldi származása miatt volt meghatározó – ezzel minden bizonnyal megszakítva az uralkodó dinasztiák öröklési vonalát a helyszínen –, hanem azért is, mert uralma megváltoztatta a politikai dinamikát a Maja-síkság déli részén” – írták a régészek az Antiquity című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban.

A K’anwitznal-dinasztia megdöntéséről az Ucanaltól nem messze található caracoli templom falán is megemlékezett az utókor. Az oltáron található egyik véset egy fogságban lévő K’anwitznal-uralkodót ábrázol. Más, mindössze két évtizeddel később készült metszeteken már Papmalil szerepel uralkodóként. Ezeken az látható, amint ajándékokat ad más királyoknak – jelezve a rezsim megnövekedett erejét a külkapcsolatok terén.

Maja maradványok nyomában

A régészcsapat szerint Papmalil megjelenésével Ucanal városa virágzásnak indulhatott. Mint rendszerváltó elődei, ő is le akarta bontani a régi rezsimet, és mindenki számára nyilvánvalóvá tenni a K’anwitznalok bukását. A csapat a helyszínről készített térkép alapján megállapította, hogy a templom, ahol az elégetett maradványokat találták, egy egykori nyilvános téren állt.

Halperin úgy véli, hogy az uralkodók csontjaiban, valamint a velük eltemetett tárgyakban Papmalil valamiféle életerőt vagy szellemet láthatott, amelyeket mindenképp el kell tüntetni ahhoz, hogy új rendszerét biztonságban tudhassa. A zsugorodás, a torzulás és az elszíneződés arra utal, hogy az emberi csontokat legalább 800 °C-os hőmérsékleten égették el. Az említett maradványok négy személyhez tartoztak, közülük három biztosan férfi volt. A feltárt jáde- és zöldkődíszeken található törések és repedések szintén a magas hőmérsékleten történő égés jelei.

„Mivel a tűzben való elégetés már önmagában is egy felfokozottan ceremoniális, nyilvános, érzelmekkel teli eljárás volt, drámai módon jelezte a volt rezsim teljes leszerelését” – írta a csapat ugyanabban a tanulmányban.

A kutatók szerint nincs kétség afelől, hogy az Ucanal lelőhelyen talált csontok és ereklyék egyfajta megszentségtelenítésnek estek áldozatul, annak ellenére, hogy az égetés pontos helyszíne továbbra is rejtély. Meg vannak győződve arról, hogy a maradványokat az építkezési hulladékkal egyenértékűen kezelték, és a templom alapjainak kialakításához használták fel az építkezés során.

Eközben egyéb leletek arról tanúskodnak, hogy a leköszönt uralkodók és dinasztiák földi maradványait néhol tisztelettel kezelték a maják. Egy másik, Halperin által vizsgált lelőhelyen egy királynő elhamvasztott csontjait nagy odafigyeléssel rendezték el a sírjában, ahol ékszereivel együtt találták meg. Papmalilnak ez nyilvánvalóan kevés lett volna. Ha ma feltámadna, sok újkori vezetőre hivatkozhatna büszke padavanjaként tanítványaként.

További érdekes cikkeink a történelem szerelmeseinek: