Nem bírunk leszokni a készpénzről, egyre több a bankautomata

A jegybank egy éve írt elő a bankok számára, hogy telepítsenek több automatát, mert itthon túl kevés volt belőle.

A 2023. március 31-i helyzethez képest 2024. február 29-re már 218 eszközzel növekedett a kereskedelmi bankok által működtetett ATM-ek száma. A február végi állapot szerint 4910 darab ATM működik az országban, ebből 4160-at üzemeltetnek a kereskedelmi bankok, 756-ot pedig független szolgáltatók – írják a jegybank honlapján publikált tanulmányukban az MNB szakértői.

Az idei évben sincs azonban leállás, hiszen 2024-ben további száz készülékkel bővül a magyar ATM-hálózat, és a következő években sem lesz más a helyzet.

Az ATM berendezések kihelyezése Budapest külső kerületei mellett főként agglomerációs településeken, vármegyeszékhelyeken, illetve a vármegyék azon nagyobb lélekszámú településein történik, amelyek helyi közigazgatási, közlekedési csomópontként is szolgálnak.

Pénzügyi szakértők szerint az ATM-ek szaporodása egyértelműen annak köszönhető, hogy a jegybank 2023 elején módosította a Bankjegyrendeletet, kötelezettségeket írva elő a bankok számára. A beavatkozásra azért volt szükség, mert a megelőző években csökkent az ATM-ek száma, Magyarországon lakosságarányosan kevés volt az automata. A magyarok pedig még mindig imádják a készpénzt. Hiába indít oktatási anyagokat az MNB, amelyekben próbálja felhívni a figyelmet a készpénzhasználat hátrányaira, a lakosság mindig ragaszkodik hozzá.

A készpénz még mindig a szabadságot jelenti

Némiképp érthető is a készpénz iránti szeretet, hiszen a kriptovalutákon túl még mindig ez jelenti a pénzügyi szabadság egyik eszközét. Egyre több hír röppen fel arról, hogy az országok jegybanki digitális valutákon dolgoznak (röviden CBDC), amelyeken keresztül könnyen letudnák követni a lakosság vásárlási szokásait, illetve a kiadások nagyságát. Ezenfelül akár blokkolni is tudnának bizonyos tranzakciókat, azaz felsőbb szinten bele tudnának szólni abba, hogy az állampolgárok mire költhetik el nehezen megkeresett pénzüket.

Nem is kell messzire menni ahhoz, hogy ellenállást tapasztaljunk a digitális jegybanki valutákkal szemben. A szomszédos Ausztriában például egy népszavazási petíciót több mint félmillióan írtak alá, melyben a készpénz megőrzése mellett tették le a helyiek a voksukat.

Ausztriában az összes tranzakció 50 százalékát még mindig készpénzben bonyolítják le, ami jóval meghaladja a körülbelül 30 százalékos európai átlagot. A németek is ellenzik a digitális tranzakciókat, mindössze 9 százalékuk mondta, hogy használna mobilfizetést.