Nem csak Venezuelában hódit a bitcoin, egész Latin-Amerikában

Venezuelában köztudottan hódit a bitcoin, a hiperinflációnak, gyenge gazdaságnak és a korrupció melegágyának számító Maduro-kormány miatt. Ugyanakkor van még jó néhány ország Dél-Amerikában, ahol a bitcoin kereskedési volumen rekordokat döntöget.

Mint például Argentínában, Peruban és Kolumbiában…

Annak ellenére (sőt, lehet pontosan ezért), hogy a bitcoin jóval közelebb van éves minimumához, mint csúcsához, a gazdasági bizonytalanságok hatására Argentínában és Venezuelában is kilőtt a p2p bitcoin kereskedési volumen.

A Coin Dance adatelemző oldal, mely a Local Bitcoins felhasználók közötti direkt tranzakciós volumenét listázza, rekord volument jelentett Argentínából az elmúlt héten. Szeptember második hetében 6.9 millió peso, azaz mintegy 50 millió forintnyi bitcoin cserélt gazdát.

Venezuela szintén kitett magáért és a mérés óta a második legnagyobb kereskedési volument, 292 millió bolivárt produkált, ami irreálisan magas 8.5 milliárd (!) forintnyi volument jelent szeptember első hetében. A Coin Dance itt megjegyzi, a bolivár árfolyam és a hiperinfláció miatt az értékek változhatnak, ezért érdemes fenntartással kezelni az adatokat.

Mind Argentínában, mind Venezuelában zuhanórepülésben van a nemzeti valuta, az argentin pénzügyminiszter nem sokkal korábban kapott meg egy 15 milliárd dolláros IMF mentőcsomagot. E mellett az ország 100 év után először nem biztos hogy búzát tud exportálni a nemzetközi piacokra a súlyos szárazság miatt, ami az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak.

Forrás: The Economist | A török líra és az argentin peso zuhanórepülésben

Eközben Peru is rákapcsolt. A hetes peer-to-peer bitcoin kereskedési volumen június óta zuhan, de a hirtelen a dollárral szemben gyengülő perui sol miatt 2.6 millió perui sol (220 millió forint) vándorolt át bitcoinba egyetlen hét leforgása alatt.

Kolumbiában is hasonló a helyzet és a mérés óta az 5. legnagyobb kereskedési volument mutatják a legfrissebb adatok köszönhetően a lassan de biztosan gyengülő kolumbiai pesonak a dollárral szemben.

Habár nem kimondottan tartozik a kontinenshez, de Irán se mindennapi kereskedési volumeneket regisztrált az utolsó adatok szerint. Iránban két héttel korábban nem hivatalosan legalizálták a kriptopénz bányászatot és az ország vezetősége komolyan fontolgatja egy nemzeti kriptopénz bevezetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük