Nem igazán létezik a valóban decentralizált DeFi

A decentralizált pénzügyi szektornak, a DeFinek elég kemény évei voltak mostanában. Pedig 2020-ban még teljesen más volt a helyzet, sokan úgy látták, hogy a DeFi valódi alternatívája lesz majd a hagyományos pénzügyi szektornak. Azóta viszont a DeFi már egy elég kockázatos terület lett, köszönhetően a rengeteg csaló szereplőnek, akik megjelentek ebben a szektorban. Ma pedig már ott tartunk, hogy több oldal, mondjuk a Protos is arról ír, hogy a DeFi már nem is decentralizált annyira, mint gondolnánk.

Tényleg nem decentralizáltak a decentralizált appok?

Hiszen hogy lehetne decentralizált valami, ha egyébként 50-nél kevesebb szereplő biztosít likviditást, vagy pár tucat ember szavazata dönt a folyamatokról? Vagy akár alig pár adminisztrátor dönt az irányítással kapcsolatos témákról? Nagyon kevés DeFi protokoll van, amely tényleg decentralizáltnak nevezhető a rideg számokat figyelve. Az esetek jelentős részében a központi fejlesztői csapat irányítja a protokollokat. Ott a tökéletes példa erre, a Maker DAO-ja. Közel 8 milliárd dollár van zárolva ebben az ökoszisztémában, amely a DAI stabilcoinja mögött áll. Viszont a DAI mögötti likviditást nem nyilvános blokkláncokon tartják, hanem centralizált eszközkezelők partnerei ebben a Makernek. Ez pedig azt jelenti, hogy a Maker vezetése kritikus befektetési döntéseket tud meghozni a közösség tőkéjéről a közösség nélkül is. Ráadásul a Maker letétjének közel fele USDC-ben van, ami egyes egyedül a kibocsátójánál, a Circle-nél beváltható.

De fel lehet hozni az 1 milliárd dolláros FRAX stabilcoint is példaként. A Frax okosszerződéseiben és likviditási protokolljaiban lekötött eszközök 90%-nál is nagyobb része USDC-ben van szintén. Ráadásul még szeptemberben egy ellenőrzés során kiderült, hogy a Frax vezetőinek vannak nem annyira ismert extra lehetőségei is. Így például a képesség, hogy végtelen frxETH-t hozzanak létre. Az frxETH az Ethereum változatának tekinthető, amelynek likviditása és kötése alátámasztja a FRAX kötését. Ráadásul az adminok bármikor át tudtak állítani bármilyen címet validátorrá, akár még a sajátjukat is.

Az Aave és az Uniswap sem tart még a tökéletes decentralizációnál

Erre mondhatják sokan, hogy pont ezért jó az Aave DeFi appja, ahol egy többaláírásos tárca segítségével csak közösen tudnak az adminok változásokat eszközölni. Viszont a 9 birtokosból már háromnak elég a jóváhagyása egy változás életbe léptetéséhez. Az sem tökéletes megoldás, amit az UniSwap csinál. Ők ugyanis olyan szavazási módszert követnek, ahol szavazási tokeneket adnak a felhasználóknak. Csak akinek sok coinja van, neki több szavazati joga is lesz. Konkluzióként tehát elmondható, hogy nincs baj a decentralizált pénzügyi szektorral és az appokkal, csak valójában nem annyira létezik olyan, ahol ténylegesen megvalósult a decentralizáció.