Nigériában a kriptovaluta kereskedelem betiltása után a P2P tőzsdék jelenthetik a megoldást

A kriptovaluták kereskedelmének múlt heti betiltását követően a nigériai kriptó felhasználók nem adják fel a küzdelmet. Most olyan módszereket keresnek, amelyekkel ki tudják játszani a hatóságokat. Lehet, hogy a P2P tőzsdék jelenthetik a megoldást?

Nigéria betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedést

Február 5-én a Nigériai Központi Bank azt a döntést hozta, hogy betiltja a digitális eszközök adásvételét, köztük a Bitcoinét is. Továbbá elrendelte azoknak a bankszámláknak a zárolását is, amelyek összefüggésbe hozhatók valamilyen kriptovalutával kapcsolatos tevékenységgel. De úgy tűnik, hogy ez sem lesz elég ahhoz, hogy lekapcsolják a nigériai kriptovaluta piacot és teljes mértékben megszűnjön a kriptovalutákkal történő kereskedés.

A nigériai kriptó felhasználók többsége felháborodott a döntés miatt és sokan azt tervezik, hogy továbbra is használni fogják a kriptovalutákat, csak éppenséggel más módon. Olyan módszereket keresnek, amelyek beazonosítása és ellenőrzés alá vonása nehézséget okozna a hatóságok számára.

Áttérhetnek a nigériaiak a P2P tőzsdékre

Sokak véleménye szerint a megoldást a decentralizált, P2P (peer-to-peer, vagyis felhasználó és felhasználó közötti) tőzsdék jelenthetik. A bankok lehet, hogy zárolták a bankszámlákat, de az még mindig nem jelenti a Bitcoin végét Nigériában. A Bitcoin ugyanis peer-to-peer elven működik, tehát használatához nincs szükség közvetítő bankra.

A peer-to-peer tranzakciók esetén a két felhasználó közvetlenül lép egymással kapcsolatba és hajtja végre a kriptovaluta kereskedelmet. A kriptovalutáért cserébe a felhasználó közvetlenül átutalhatja a pénzt vagy akár személyesen készpénzzel is fizethet. Így a peer-to-peer tőzsdék abban nyújtanak segítséget, hogy a felhasználók kapcsolatba kerüljenek egymással és sikeresen lebonyolítsák a tranzakciót. A P2P tőzsdék előnye továbbá a centralizált tőzsdékhez képest, hogy a szabályozóktól függetlenül működnek és épp ezért nehéz betiltani ezeket a platformokat. A közeljövőben várhatóan egyre többen fognak áttérni a peer-to-peer tranzakciókra Nigériában, hogy kijátsszák az új szabályokat.

Lehet, hogy hiba volt betiltani a kriptókat?

A Nigériai Központi Bank döntése mögött alapvetően az illegális tevékenységek és a kockázatos befektetések felszámolása volt a cél. A kriptovaluták használata ellen szól a nigériai hatóságok szerint, hogy hatalmas kockázatot rejtenek magukban a kriptó tranzakciók. Olyan illegális tevékenységeket segíthetnek elő, mint például a pénzmosás vagy a terrorizmus finanszírozása.

Sokan úgy gondolják, hogy a Nigériai Központi Bank rossz döntést hozott és az új szabályok bevezetése hiba volt. A kriptovaluta kereskedelmet ugyanis rengeteg nigériai arra használta, hogy továbbképezze magát, továbbá új vállalkozások és munkahelyek ezrei jöttek létre a kriptó világának köszönhetően.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük