Németországot a második világháború óta nem látott infláció sújtja

Az utóbbi években végbement járványok, konfliktusok és energiaválság hatására Németországban az infláció az egekbe szökött. A hivatalos német adatok szerint az ország inflációs rátája 10,9%-ra nőtt, amire 70 év óta nem volt példa.

Csütörtökön a hivatalos fogyasztói árindex szerint az ország inflációs rátája az előző havi 8,8%-ról szeptemberre 10,9%-ra ugrott éves összevetésben. Ez azt jelenti, hogy a mostani érték számít a legmagasabbnak 1951 óta, amit az ország tapasztalt. Legutoljára még az euró bevezetésekor, 1999-ben került közel a kétszámjegyű értékhez. Másrészt az energiaárakat is figyelembe véve szeptembereben a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest 44%-kal emelkedtek.

A Föld számos pontján az emelkedő inflációs ráta komoly problémák okozója. Sok közgazdász szerint főleg ezt a most is tartó orosz-ukrán háborúval összefüggő energiaválság idézte elő.  A világ országai, köztük Németország is hatalmas összegű élénkítő csomagokat vetettek be az elmúlt években, amelyekkel ki szeretnének lábalni ebből a történelmi mélypontból.

A német fogyasztói árindex (CPI) alakulása az elmúlt években. Forrás: Bloomberg.

2020 februárja és májusa között az ország 844 milliárd dolláros helyreállítási csomagot vetett be, melyből nagyjából 175 milliárd gazdaságélénkítésre, és 675 milliárd pedig hitelezésre használt fel. Emellett a kormány bértámogatási programot is meghirdetett, és ezzel együtt egy 56 milliárd dolláros engedménycsomagot azon lakosok számára, akik elektromos autót vásároltak. Egyes közgazdászok szerint azonban a háború és a járvány, és az energiaárak mellett ezek az élénkítő csomagok is hozzájárultak ahhoz, ahol a német gazdaság most tart.

A magas inflációra válaszul a parlament újabb 195 milliárd dolláros csomagot jelentett be, amely reményeik szerint javít majd a helyzeten. A tisztviselők elmondták, hogy a kormány célja, hogy tompítsák a lakosságra és vállalatokra nehezedő magas energiaárakat, és azok legsúlyosabb hatásait.

„Az áraknak csökkenniük kell. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, széles védőpajzsot kell teremtenünk.” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár egy sajtótájékoztatón.