A 100 millió dollárnyi ukrán kriptoadomány nyomában

Ukrajna idén legalább 100 millió dollárnyi kriptoadományt kapott az orosz invázió visszaverésére. Az ország azonban bizalmasan kezeli a kiadásokról szóló nyilatkozatok közlését, és az adományok fogadására létrehozott kriptovaluta tárcáról is felmerült némi gyanút keltő információ.

Nem sokkal az orosz támadás kezdete után Mihail Fedorov ukrán miniszterhelyettes bejelentette, hogy kriptovaluta adománygyűjtést szervez Ukrajna támogatására. Az orosz offenzíva ugyanis hamar lendületbe jött, és úgy tűnt, hogy a nyugati segítség nem fog időben megérkezni. A kriptovaluták tehát minden kétség nélkül ideális eszköznek bizonyultak ebben a tekintetben, hiszen az ukrán tisztviselők bíztak abban, hogy az USA és az Európai Unió kormányain túl az egyszerű polgárok is segítségükre lesznek. Alig egy héttel az adománygyűjtés bejelentése után, március 3-án Alekszandr Bornyakov miniszterhelyettes bejelentette, hogy Kijev 53 millió dollárt gyűjtött össze. Ezt követően a segélyek száma megduplázódott, és egyes források szerint az ország kerek 100 millió dollárnyi kriptoadományt kapott. Később az ukrán kormány a bitcoin legalizálása mellett döntött. Június elején Fedorov arról számolt be, hogy az adományok összege már meghaladta a 100 millió dollárt, amit a Coindesk is alátámasztott jelentésében, miszerint júniusig mintegy 135 millió dollárnyi kriptovaluta érkezett Ukrajnába.

Mi lehetett a kriptovaluta adományok sorsa?

Hét hónapnyi aktív harc után Ukrajna arról számolt be, hogy az adományok 75%-át elköltötte, a fennmaradó összegről, a kiadások és a segélyek felhasználásáról ugyanakkor egyelőre nem közölt pontos adatokat. Egy júliusi jelentés szerint annyit tudunk, hogy 213 drónt vásároltak 11,8 millió dollárért, és a hadsereg több mint ötezer hőkamera céltávcsövet kapott a kriptovaluta adományoknak köszönhetően. A kijevi hatóságok szerint több tízmillió dollárt költöttek a hadsereg szükségleteire, azonban a kormány jelentése szerint az addigi kiadások nem haladták meg a néhány százezer dollárt.

Az ukrán kormány tárcájából kiutalt bitcoinok több mint felét a 3CcF942kYVRotGrfYQxD4QNn4aKVywpRxb kriptotárca címre utalták át, melyet a Check Bitcoin Address szolgáltatás szerint többször használtak csalásból származó pénzek gyűjtőhelyének. A bc1qu4qcqp5xthrreedgk4s28kkqddpv4my53zx3uw BTC tárcát közvetlenül a háború kirobbanása után hozták létre, és 8,3 millió dollárt kapott az ukrán kormány tárcájából, de közvetlen összeköttetésben volt az előzőleg említett kriptotárcával is. Érdekes eset továbbá a 0x88ef7bf4e94d9c6a4615e5a9f32ea2d2f141f2e9 ETH tárca története is, melyről pusztán az áprilisi kiadásokról szóló jelentések után utaltak ki 5260 ethert.