Bitcoin, válság, pánik – viharban nőhet igazán a kriptószektor

Úgy látszik, a Bitcoin válság esetén, viharban nőhet igazán. Erre utal, hogy három konfliktusos övezetben is éppen az érdeklődés megugrása figyelhető meg. Három eset, háromféle krízis, de mindegyikben a bitcoin a mentőöv sokak számára.

A Bitcoin válság esetén nyújthat menedéket éppen három országban is. Sokan még emlékezhetnek rá, hogy a Bitcoin 2008 végén-2009 elején a “Nagy pénzügyi válság” vagy “Lehman-válság” idején született, amikor a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom éppen durván megrendült. Most is hasonló jeleket fedezhetünk fel.

Kazahsztán kész legalizálni a kriptovalutákat

Az utóbbi napok egyik érdekes híre, hogy Kazahsztán készen áll a kriptovaluták legalizálására, annak nyomán, hogy az oroszok az országba menekülnek. Az ország egyik nagy bankja végrehajtotta az első kriptovaluta-vásárlást fiat pénzért cserébe, az elnök pedig kész jóváhagyni a kriptotőzsdei tevékenységet.

Kazahsztán kész legalizálni a kriptovaluták készpénzre váltását, ha lesz rá igény mondta Kassym-Jomart Tokajev elnök.

Kazahsztán vezető nemzetközi szerepet kíván betölteni a digitális technológia, a kriptopénz-ökoszisztéma és a szabályozott bányászat területén. Kísérleteket végeznek az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központban a kriptók “konverziós mechanizmusával” kapcsolatban.

Az orosz exodus áll a Bitcon elfogadása mögött?

Mindez várhatóan lehetővé teszi a kazah lakosság számára, hogy legálisan vásároljon kriptót a nemzeti valutáért, a tenge-ért. A hírt azonban összefüggésbe hozzák azzal, hogy oroszok ezrei léptek be Kazahsztánba alig egy héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a tartalékosok részleges mozgósítását az ukrajnai harcokhoz.

Szeptember 21-én pedig a Halyk Bank felfüggesztette az orosz Mir fizetési kártyák használatát az Egyesült Államok szankciói miatt. (A szomszédos Grúzia szintén új kriptojogszabályokon dolgozik annak érdekében, hogy globális kriptoközponttá váljon.)

Hiperinfláció, válság, Bitcoin

Argentína a Bitcoin válság idején betöltött kitüntetett szerepének jó példája, az országban ugyanis állandósült a krízishelyzet. Periodikusan bekövetkező gazdasági összeomlások, hiperinflációs időszakok és államcsődök sora követi egymást. A kormány 2001-ben a lakossági devizaszámlákra is rátette a kezét, így már a bankokban sem bíznak. Ez az egyik ország a világon, amely a legtöbbször vált eddig fizetésképtelenné. Most pedig megint afelé tart.

Argentína
Argentin peso

Ennek folyamatát írja le a Bitcoin Magazine cikke, amely szerint az emberek ma fizetésnapon megint szinte azonnal a feketepiaci pénzváltókhoz rohannak a peso-jukkal, amelynek inflációja augusztusban már 78,5 százalék volt éves szinten. Ám ez is veszélyekkel jár, a bűnözők sokszor lesben állnak. Így az argentinok egyre gyakrabban használnak bitcoint, ahelyett, hogy peso és dollárbankjegyekkel szaladgáljanak az utcán.

Amikor a kormányzat egyik fele keresztbe tesz a másiknak

Vajon hol van a harmadik válságövezet, ahol a Bitcoin felé fordulnak? Talán Ázsiában? Talán Afrikában? Talán Óceániában? Ne csigázzuk tovább az érdeklődést, Nagy-Britanniáról van szó. Itt bő egy hete hatalmas gazdaságélénkítő programot jelentett be az új kormány, amely főleg adócsökkentéseken alapszik. Az adócsökkentés általában jó dolog ugyan, csakhogy ezt most az államadósság drasztikus növeléséből tervezik finanszírozni.

Mindez pedig erősen inflációgerjesztő, ami amúgy is nagy probléma már Nagy-Britanniában is. A BoE (Bank of England) éppen ellenkező előjelű politikát folytat, más nagy jegybankokhoz hasonlóan egy kamatemelési sorozat kellős közepén van.

A fontválság Bitcoint szül

Vagyis, egyszerűen elmagyarázva Nagy-Britanniában eddig a jegybank a gazdaságban a féket nyomta, hogy lassítsa a gazdaságot, enyhítse az inflációt. A kormány viszont most hirtelen beletaposott a gázba. Nem csoda, hogy a pénzpiac megijedt ettől a fejetlenségtől, és az angol font zuhanni kezdett.

Válság a devizapiacokon is. Az argentin peso és az angol font értéke a dollárhoz képest 2022-ben. (Tradingview.com)
Válság a devizapiacokon is. Az argentin peso és az angol font értéke a dollárhoz képest 2022-ben. (Tradingview.com)

Az események nyomán a britek egy része is a Bitcoin válságálló tulajdonságában bízik, erre utal, hogy a GBP/BTC pár forgalma szeptember 26-án a Coinshares adatai szerint rekordot döntött 881 millió dollárral. Ez ráadásul egy hónap alatt 878,1, egy év alatt pedig 1431,8 százalékos ugrás.

Egyébként az EUR/BTC pár fogalma 30 nap alatt szintén 84,8, az USD/BTC páré pedig 66,5 százalékkal nőtt meg. A tőkepiacok, nemzetközi devizapiacok egyébként is forronganak, volatilisek.

A Bitcoin válság miatt fog ismét tündökölni?

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre többen használják inflációs fedezeti eszközként a bitcoint Európában?

Összeomlás szélén az argentin gazdaság

Betiltották az amerikai dollár vásárlását Argentínában

Rekordmennyiségű készpénzfelvétel az Egyesült Királyságban – harc az infláció ellen

Ötszörösére emelnék a kriptobányászat adóját Kazahsztánban

Címlapkép: Pixabay.com