A Neuralink első páciense gondolatátvitellel sakkozik

Az első páciens, akinek beültették az Elon Musk neve alatt futó Neuralink agyi chipjét, úgy írta le az élményt, mintha „az erőt használná” a számítógép irányítására.

Elon Musk Neuralinkje szerdán élő közvetítésben mutatta be az agyimplantátum működését egy kizárólag az elméjével számítógépes játékokat játszó kvadriplégiás, azaz mind a négy végtagjára lebénult férfi közreműködésével. A március 20-i élő közvetítésben a 29 éves Noland Arbaugh az elméjével irányítja a számítógépe kurzorát és sakkozik.

„Mintha az erőt használnám a kurzorral, ránézek a képernyőre, és oda mozdul, ahová akarom” – mondja Arbaugh, hozzátéve: „Nem találok szavakat, annyira menő, hogy ezt megtehetem.”

Nyolc évvel ezelőtt Arbaugh súlyos gerincvelői-sérülést szenvedett egy bizarr búvárbalesetben, aminek következtében teljesen lebénult a vállai alatt. Elmondása szerint a műtét simán ment, és a készülék beültetése után már másnap, január 28-án hazaengedték a kórházból. A lelkes páciens úgy érzi, hogy az egyszerű műtét már most megváltoztatta az életét. Megjegyezte ugyan, hogy néhány technológiai elemen még javítani kell, de arra buzdítja a neurológiai problémákkal küzdő betegeket, hogy bátran vegyenek részt az emberi kísérletekben.

„Nem szeretném, hogy az emberek azt higgyék, az út végére érkeztünk, mert még sok munka áll előttünk” – magyarázza. – „Azt tudnám mondani azoknak, akik az emberi kísérletekben való részvételen gondolkodnak, vagy valamilyen módon szeretnének hozzájárulni mindehhez, hogy vágjanak bele.”

Musk egy január 30-i X bejegyzésében kifejtette, hogy a Neuralink agyimplantátuma a súlyos sérülésekkel vagy bénulással élőknek hivatott segíteni a telefonnal vagy számítógéppel való, pusztán gondolat útján történő kommunikációban, hozzátéve, hogy a Neuralink első terméke a Telepathy (telepátia) nevet viseli.

A Neuralink 2023 szeptemberében nyitotta meg a jelentkezéseket az embereken végzett klinikai vizsgálatokra, miután a cég májusban engedélyt kapott az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA) a precíz robotikusan beültetett agy-számítógép interfészhez (PRIME) kapcsolódó tanulmányára.

A Neuralink eszközt – amelyet agy-számítógép interfésznek (BCI) is neveznek – úgy helyezik be, hogy a páciens koponyájának egy kis részét megnyitják, és egy sebészeti robot segítségével beültetik az eszközt az agy azon részébe, amely a mozgási szándékot irányítja. A chip voltaképpen úgy működik, mint egy rögzítő és továbbító eszköz: vezeték nélkül továbbítja az adatokat egy alkalmazásra, ami aztán digitális mozgássá alakítja a páciens gondolatait. A beültetés után a beavatkozásnak nem marad látható nyoma.