Nevetséges FUD döntötte be a kriptopiacot

Véget ért a bitcoin 14 napos menetelése. Egy nevetséges FUD miatt bezuhant a kriptovaluta árfolyama.

A bitcoin nagyjából két hetes menetelése csúfos véget ért január 18-án, miután délután FUD kezdett el terjedni a Twitteren egy kriptovaluta-vállalat körüli nyomozással kapcsolatban.

Egy nappal korábban a BTC arra készült, hogy elérje, sőt megdöntse a 2013 novemberi rekordját, amely 15 egymást követő napon át tartó pozitív árfolyammozgást jelentett, ami a leghosszabb ilyen sorozat a vezető kriptopénz történetében.

Bár a rekordot nem sikerült megdönteni, a Bitcoin a 2013-as rekord óta a leghosszabb győzelmi sorozatot produkálta, ami a twitterezők szerint “nevetséges” véget ért.

Január 18-án délután sikerült a kriptopénznek elérnie a 21 528 dollárt (CoinMarketCap adatai szerint), de két órával később az árfolyam ismét 21 000 dollár alá zuhant, amelyet az FTX kriptotőzsde tavaly november eleji csődje óta nem ért el.

A negatív árfolyammozgás elsődleges okának az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (DOJ) közleménye tűnt, miszerint “nemzetközi kriptovaluta végrehajtási akciót fog bejelenteni”.

Sokan azt feltételezték, hogy egy nagyobb tőzsde vagy kriptovállalat ellen indítottak az amerikai hatóságok nyomozást. A közösségi médiában elszabadultak az indulatok, hiszen többen a legnagyobb kriptováltók bedőlését vizionálták. Később azonban kiderült, hogy az intézkedés egy kevéssé ismert, hongkongi székhelyű, oroszországi kapcsolatokkal rendelkező Bitzlato nevű tőzsde ellen irányult. A tőzsde alapítóját, Anatolij Legkodymovot letartóztatták, aki egy olyan kriptotőzsdét üzemeltetett, amely illegális tevékenységekből származó bevételek gyűjtőhelyévé vált.

A Bitzlato és amerikai ügyfelei

Legkodymovot azzal is vádolják, hogy 2022-től kezdve Miamiból hajtotta végre a Bitzlato tranzakcióit, valamint az Egyesült Államokban található IP-címekről “jelentős forgalmat” bonyolított. A DOJ szerint ez több mint 250 millió látogatót jelentett 2022 júliusában.

A Reuters jelentése szerint a Bitzlato weboldalán azt volt olvasható tegnap, hogy a francia hatóságok deaktiválták a szolgáltatást. A Bitzlato a szerdai akciót megelőzően egy kevéssé ismert kriptovállalat volt, amely a szabályozó hatóságok szerint 2018 óta mintegy 4,5 milliárd dollárnyi bitcoin tranzakciót dolgozott fel. Időközben a Bitzlato tulajdonosai a Telegramon azt írták, hogy a tőzsdét kompromittálták és arról tájékoztatták az ügyfeleket, hogy a lehívásokat határozatlan időre felfüggesztették.

A bitcoinnal sajtóidőben 20 790 dolláron kereskedtek.