Az FTX csődbejelentése óta 415 millió dollárnyi kriptót veszített hackelések miatt

Az FTX jelentése szerint, a katasztrofális eset óta több mint 5 milliárd dollárnyi kriptót, készpénzt és likvid értékpapírt sikerült visszaszereznük. Azonban még így is jelentős hiány maradt mind a nemzetközi, mind az amerikai kriptotőzsdéinél. A Bankman-Fried által alapított tőzsde a hiány egy részét a hackeléseknek tulajdonította, mondván, hogy 323 millió dollárnyi kriptót hackeltek meg az FTX nemzetközi tőzsdéjéről és 90 millió dollárt az amerikai tőzsdéről azóta, hogy novemberben csődöt jelentett.

A hiányzó összegekből 323 millió dollárt egy “illetéktelen harmadik fél” lopott el az FTX nemzetközi tőzsdéjéről, 90 millió dollárt pedig az FTX US-ból koboztak el – magyarázta a vállalat a hitelezőknek küldött jelentésében. További 2 millió dollárt az Alameda Researchből, a bahamai székhelyű tőzsde brókercégéből hackeltek ki. Az eltűnt kriptók összefüggésbe hozhatók az FTX rendszereinek feltörésével, amelyet nem sokkal a cég novemberi összeomlása után fedeztek fel. Akkoriban az ellopott kriptót 477 millió dollárra értékelték az Elliptic blokkláncelemző cég szerint.

Az FTX november 11-én csődöt jelentett, miután egy kivonási hullám megbénította a tőzsdét és a testvér fedezeti alapot, az Alamedát. Az alapító és volt vezérigazgató Sam Bankman-Fried ellen a szövetségi ügyészség decemberben csalás és pénzmosás ügyében emelt vádat. Bankman-Fried e hónap elején ártatlannak vallotta magát minden vádban. Októberre kitűzött tárgyalása előtt 250 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Amellett, hogy ez az Egyesült Államok egyik legnagyobb óvadéka, az összeg nem került kifizetésre, helyette egy másik (nevetséges) opciót ajánlottak a milliókat átverő és cserben hagyó ex-vezérigazgatónak.

Az FTX tanácsadói azon gondolkodnak, hogy visszakövetelik a Binance által a BUSD-ben és az FTT-ben kapott 2,1 milliárd dollárt, mivel 2021 harmadik negyedévében eladta részesedését az FTX-ben. Mikor a Binance vezérigazgatóját, Changpeng Zhaot a CNBC tudósítói decemberben arról kérdezeték, képes lenne-e cége ennyi pénzt kifizetni, Zhao annyit mondott “szerintem ezt hagyjuk az ügyvédjeinkre”, de biztosította a közönséget, hogy a vállalat “pénzügyileg stabil”.

Képes lesz a tőzsde valaha is kifizetni ügyfeleit?

A befuccsolt kriptotőzsde a novemberi csődbejelentése szerint mintegy 3,1 milliárd dollárral tartozik az 50 legnagyobb hitelezőjének. Az FTX azt is elárulta, hogy összesen több mint 100 ezer hitelezője van. A legnagyobb hitelezőnek több mint 226 millió dollárral tartoznak. A listán másodikként következő több mint 203 millió dollár kifizetetlen tartozást követel az FTX-től.