A bankár, aki bitcoinban utazik: kriptopénzt adományozott alkalmazottainak

Egy New York-i bank egy sikeres projekt után nyitni kezdett a kriptovaluta vállalkozások irányába.

Néhány héttel ezelőtt a Quontic nevű helyi bank bankszámlát nyitott egy bitcoin ATM-eket működtető társaságnak és már folyamatban van egy újabb kriptovállalkozásnak a banki szolgáltatások elérhetővé tétele.

Az intézet nyilatkozata szerint az elsődleges céljuk a nyitással, hogy felkészüljenek a kriptobarát szabályozási környezet beköszöntére.

A lépéssel a Quontic csatlakozott azon kevés amerikai bankok sorához, amelyek hajlandóak banki szolgáltatásokat biztosítani a kriptovaluta vállalkozásoknak. A másik három a kaliforniai Silvergate és a New Yorkban székelő Signature, valamint Metropolitan Commercial.

Ahogy a fenti három is, a Quontic se zavar sok vizet a pénzpiacokon. A 420 millió dolláros mérlegfőösszeggel rendelkező bank a JPMorgan méretének 0,015 százalékát teszi.

A bankár, aki bitcoinban utazik

A bank tulajdonosa, Steven Schnall, meglehetősen korán megismerkedett a bitcoinnal. Első bitcoinját még 2013-ban, 75 dollárért vásárolta és 2014-ben 500 bitcoint bukott az Mt. Gox bedőlésén.

2018. januárjában egy a banktól független ethereum bányászfarmot hozott létre mialatt a bankjával egy saját ICO token kibocsátását is betervezte QCoin néven. 2.5 millió dollárt ölt az ICO projektbe, de miután a piac 2018 végére összeomlott, inkább lefújta az ICO-t.

A hullámvölgyek ellenére a bankár azt nyilatkozta a CoinDesknek, hogy a banki szolgáltatások és a kriptográfia egymást kiegészítve fog elterjedni a jövőben.

Hogy mekkora kriptofanná vált az évek alatt, azt az is bizonyítja, hogy a 180 fős alkalmazotti létszám minden egyes tagját 20 dollár értékű bitcoinnal ajándékozta meg akkor, mikor az árfolyam még csak 3000 dollár volt (azóta bőven 10 000 dollár fölött a bitcoin árfolyama).

Nyitva a Quontic Bank a kriptovállalkozások számára, de nem mindegyiknek

Miközben a bank a külvilág felé kriptobarát hozzáállást tanúsít, a számlanyitáshoz és banki szolgáltatások igénybevételéhez a vállalkozásoknak komoly szűrőkön kell átesniük.

Schnall elmondta, hogy a bitcoin ATM-es ügyfelük, mikor megkereste bankját, még nem volt felkészülve hogy ügyfelükké váljon. Közel egy évre volt szüksége az ATM üzemeltető vállalkozásnak, hogy megfeleljen a bank előírásainak.

Schnall elmondása szerint a kriptovállalkozásoknak elsősorban professzionalizmust kell tanulniuk, hogy a bankok komolyan vegyék őket.

„Nincsenek ‘fogom a kezed’ pénzügyi intézmények. Nem lesznek komoly ‘fogom a kezed’ kriptovállalkozások” – magyarázta Schnall. „A kriptovállalatoknak erős kontrollal, belső audittal és nagyon megbízható rendszerrel kell rendelkezniük.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük