NFC technológia bitcoinnal való fizetésre

A bitcoin fejlesztők fáradhatatlanul dolgoznak többek között azon, hogy a bitcoinos tranzakciókat egyszerűsítsék, felgyorsítsák és olcsóbbá tegyék. Ilyen fejlesztések a Lightning Network, a SegWit, valamint kísérletek folynak az NFC technológia alkalmazására is.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

QR-kódok helyett NFC technológia

Az NFC a Near Field Communication rövidítése, amely rövidtávú kommunikációt jelent, rádióhullámokat használ és minimális energiafogyasztással működik. Az NFC chipek mobileszközökben találhatóak, így okostelefonokban és tabletekben is. Használata fizetési eszközként rendkívül egyszerű, a felhasználónak mindössze közel kell tartania okostelefonját a kompatibilis terminálhoz. Az NFC-vel való fizetési mód nagyon elterjedt elsősorban Európában és Ázsiában és nemcsak okostelefonokon, hanem fizetési kártyákba beépített chipeken keresztül is.

Az Igor Cota bitcoin fejlesztő által benyújtott javaslat a Lightning Network és az NFC összekapcsolásának szabványosítását terjeszti elő. A NFC lightning pénztárca neve Presto, amely azt jelenti, hogy rögtön.

“Szeretném, ha a fizetések azonnaliak lennének csakúgy, mint az Európában használt érintés nélküli kártyák esetében. Egy felhasználó egyszerűen odatartja készülékét a fizetési terminálhoz és presto!”, mondta Cota a CoinDesknek.

NFC technológia
Forrás: ITProPortal

Cota elképzelései szerint a jövőben bármely számítógépet lightning fizetési terminállá lehetne alakítani egy 29 dolláros USB segítségével, amely sikeresnek bizonyult a korábbi tesztelések során.

A bitcoinos fizetésekhez általában QR-kódokat használatosak és a Presto is támogatja ezt az NFC mellett, azonban a fejlesztő úgy véli, az utóbbi sokkal hatékonyabb. Cota szerint a QR-kódok nehézkesek lehetnek, ha több információ adódik hozzájuk, emiatt a kereskedők nem tudnak több adatot, például tételes számlát vagy kuponokat a kódokhoz csatolni, az NFC esetében azonban ez a probléma nem áll fenn.

“Szeretnék egy olyan rendszert látni, ahol a fizetős terminál egy html számlát küld az ügyfélnek, ez tartalmazza például az élelmiszeres bevásárlásod összegét, az áfát, a hűségpontokat vagy a kuponokat egy későbbi használatra”, mondta.

Cota szerint ez a fogyasztók számára részletesebb nyilvántartást adna kiadási szokásaikról és ezzel sokkal jobban tudnák kontroll alatt tartani pénzügyeiket.

A fejlesztő első körben az NFC implementációját akarja hozzáadni ahhoz a szabványhoz, amelyet a Lightning Network fejlesztői azzal a céllal hoztak létre, hogy biztosítsák a megvalósítások kompatibilitását. Ezeket a szabványokat összefoglaló néven BOLTS-nak nevezik és Cota úgy véli, hogy az NFC-t a BOLT 11-hez kell hozzáadni, amely a számlák kódolásával és bemutatásával kapcsolatos szabvány. A BOLT 11 egyelőre a QR-kódok szabványát írja le, Cota azonban már összeállított egy vázlatot a szabványt illetően, amelyre nagyrészt pozitív reakciók érkeztek a lightning fejlesztőitől.

Borítókép forrás: HindustanTimes

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.