NFT befektetések felé nyitna a legnagyobb európai tőkealap

A franciaországi Amundi csoport belső információ szerint a vezetők komolyan mérlegelik, hogy az NFT befektetések felé nyissanak a közeljövőben. A döntést, illetve a lehetséges döntést egy közleményben kívánták volna tudatni a napokban, azonban az idő előtt kiszivárgott. Az Amundi tőkealap csoport egész Európa legnagyobb vagyonkezelője, amely közel 2,000 milliárd, azaz 2,000,000,000,000 dollárt menedzsel. Ezt az irdatlan összeget forintban nem is érdemes leírni, legyen elég annyi, hogy az egész éves magyar GDP körülbelül tizenegyszerese. A cég munkatársainak elmondása szerint az Amundi nem közvetlenül NFT-ket vásárolna, hanem inkább NFT tartalmakkal foglalkozó vállalatcsoportokba fektetne be. Vincent Mortier, az Amundi vezető befektetési szakértője azt is elmondta, hogy a cégnél egy kizárólag NFT tartalmakra fókuszáló befektetési alap létrehozásán is gondolkodnak.

Továbbra is szárnyal az NFT piac

Az NFT befektetések volumene rohamos növekedésnek indult az utóbbi 1-2 év sortán. Az NFT piac mérete 2021-ben elérte a 23 milliárd dollárt. Mortier úgy véli, hogy a hosszútávon leginkább fenntartható és jövedelmező NFT tartalmak az olyan művészeti alkotások NFT azonosítással ellátott digitális változatai lesznek, amelyeket a “hagyományos világban” is már ismert, híres művészek készítenek. Ez egybehangzik számos szakértői véleménnyel, amelyek szerint szintén a profi művészet vagy szépművészet az, amely a leginkább fenntarthatónak bizonyulhat a digitális piacon. Bár ahhoz talán nem kellett eddig sem IQ betyárnak lenni, hogy sejtsük, hogy az univerzum végezetéig nem fog több százezer dollárt érni néhány random majmot ábrázoló pixeles .jpg fájl. Legalábbis a hasonló NFT “termékek” 90 százaléka biztosan nem.

Érdekes, de ami a kriptovaluták világát érinti, attól az Amundi továbbra is teljesen elzárkózik. Mortier elmondása szerint a véleményük ugyanaz, mint eddig. Úgy gondolják, hogy a kriptó világa túlzottan spekulatív, valamint túl sok szabályozási, törvényességi és etikai kérdés van körülötte, ahhoz, hogy kockázatkezelési szempontból értelmezhetőek legyenek számukra az ilyen befektetések. Sőt, az Amundi az ügyfeleit kifejezetten óvja is a kriptovaluta befektetésektől. A cég az utóbbi években több körlevelet is kiküldött, amelyben rendre a kriptovaluták veszélyeire figyelmeztetnek és arra, hogy ezek érmék értékét a spekuláción kívül semmi nem garantálja.

( Forrás )