NFT generálási őrület robbantotta fel az Ethereum blokkláncot

Közel félmillió dollárnyi ETH tranzakciós költséget vesztettek szerencsétlenül járt felhasználók, egy NFT generálási őrület miatt. A COVIDPunks nevű NFT művészeti projekt során olyan óriási mennyiségű egyedi azonosítással ellátott avatárt generáltak, hogy csak az alkotásokhoz tartozó tokenek beillesztése az Ethereum blokkláncba több mint 1,5 millió dollárba került.

Az őrült akcióra jellemző, hogy az újonnan és újonnan generált NFT tokenekhez kapcsolódó gas fee gyorsabban égette az ETH tokeneket, mint ahogy a globális bányásziparág termelni tudta volna azokat. Ennek köszönhetően körülbelül egy órán keresztül konkrétan csökkent a világon forgalomban lévő ETH érmék száma, a hálózaton belüli tranzakciós költségek pedig az akció előtti 5,8 dollárról az akció közben egészen 33 dollárig emelkedtek.

A COVIDPunks fantázianévvel ellátott, egyedi NFT azonosítással rendelkező képi formátumú digitális avatárok tulajdonképpen egyszerű koppintásai a CryptoPunks néven elhíresült NFT projektnek.

A CryptoPunks keretében egy számítógépes algoritmus segítségével, 10,000 darab véletlenszerűen generált, pixeles, alacsony felbontású, retro stílusú képi avatárt készítettek a projekt vezetői. A számítógépes algoritmusnak köszönhetően minden avatár teljesen egyedi megjelenést kapott, valamint minden egyes avatárhoz külön-külön egyedi NFT azonosítókat is rendeltek az Ethereum blokkláncon.

A COVIDPunks avatárok
Néhány a COVIDPunks avatárok közül

A józan ész minden határát rég átlépte az egész NFT őrület

A jópofa avatárok hamar rendkívül népszerűek lettek NFT műalkotások gyűjtői körében, különösen miután széleskörűen is ismertté vált a tény, hogy azok létrehozásában emberi kéz nem játszott szerepet, az egész egy számítógépes algoritmus műve.

Természetesen magát az algoritmust emberek programozták, így az nem önállóan hozta létre az emberi arcokra emlékeztető fantázia avatárokat, hanem csak a megadott paraméterek véletlenszerű állítgatásával, és bizonyos alapszintű önálló képképzési funkciók segítségével (pl. az avatárok hajához) hozta létre a képeket.

Tekintve, hogy azóta a CryptoPunks avatárok több százezer dollárért cserélnek gazdát, sokan a projekt másolásával próbálták megcsinálni a saját szerencséjüket. Egy ilyen koppintás a COVIDPunks projekt is, ami annyit változtatott az eredeti algoritmuson, hogy újabb 10 ezer random avatár generálása után mindegyik arcára egy orvosi maszkot rajzolt.

Hiába volt a projekt egyértelműen egy olcsó koppintás, így is, mind a 10 ezer COVIDPunks avatar gazdára talált mindössze fél óra leforgása alatt.

A gyorsan lejátszódó őrület közben pedig az Ethereum hálózata egyszerűen túlterhelődött, ahogy újabb és újabb felhasználók akarták befizetni az ETH gas fee-t a COVIDPunks avatárok NFT azonosítóinak a blokkláncba történő illesztéséhez.

A rendszer túlterheltsége okán pedig több ezer esetben meghiúsult a tranzakció és nem sikerült az NFT tokent beilleszteni a blokkláncba, vagyis a generált avatar értéktelen lett. Mivel pedig az Ethereum gas fee-t előre be kell fizetni és annak a visszatérítésére nincs lehetőség, így az esztelenül tolongó felhasználók közül a kevésbé szerencsések együttesen összesen 490,000 dollárt dobtak ki a kukába.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük