Nigéria betiltotta a bitcoint és a kriptovalutákat

Alapvetően Nigéria eléggé távol van Európától, így az ottani események hatásai nem minden esetben érezhetőek az öreg kontinensen, ettől függetlenül most érdemes egy pillanatra az afrikai országra figyelnünk. A Nigériai Központi Bank ugyanis úgy döntött, hogy betiltja a digitális eszközök adásvételét, beleértve a bitcoint is. A tiltás keretén belül a pénzügyi intézményeknek kötelező lesz azonosítaniuk azokat az ügyfeleiket, akik kriptovalutákkal kereskednek. Ha pedig ez megtörtént, akkor fel kell függeszteniük a bankszámláikat. A nigériai kormány harca a bitcoin ellen még 2020-ban kezdődött, amikor komoly tüntetéshullám volt az országban a rendőri erőszak ellen. Ennek csúcspontja most az, hogy Nigéria betiltotta a kriptók kereskedelmét.

Nigéria betiltotta a kriptókat, amennyire tudta

A most kihirdetett intézkedés komoly felháborodást okozott Nigériában és a hivatalos bejelentés sok ezerszer került megosztásra a közösségi médiában is. És nem csak a szigorúan vett bankok lettek felszólítva a hivatalos rendelettel, hanem minden pénzügyi intézmény és pénzügyi platform. Ráadásul a levél külön kiemeli azt, hogy a kriptótőzsdék működtetése tilos. Amennyiben a pénzügyi intézmények nem cselekszenek azonnali hatállyal, akkor a központi bank rendkívül szigorú megszorító intézkedéseket helyezett kilátásba a teljes pénzügyi szektor ellen.

A levél

Forrás: BCN

Természetesen ez a mostani döntés nem fogja azt jelenteni, hogy a rendkívül népes Nigériában megszűnik a bitcoin kereskedelme. Hiszen pont a bitcoin és a kriptók decentralizáltságából adódóan nem szükséges bankszámla vagy bank ahhoz, hogy küldeni vagy fogadni lehessen bitcoint. Viszont nagyon sok olyan cég és személy van, akik eddig tőzsdékre és kezelőkre szorultak, hogy kriptovalutákat használhassanak a mindennapokban. Tehát összességében ez egy gyengítő jellegű hatás és afféle “laboratóriumként” azt is megnézhetjük, hogy mivel jár egy teljes tiltás egy országban.

Ami problémás lesz mostantól a nigériaiak számára, az a helyi pénznem, a naira és a bitcoin közötti átváltás. Azaz most sok embernek új módot kell keresnie, ha továbbra is a kriptókkal akar foglalkozni. Nigériában egyébként már elég régóta ellenségként tekintenek a kriptókra, a központi bank már 2017-ben a kriptók kereskedelme ellen figyelmeztetett. De az igazi harc akkor indult, amikor a tavalyi, rendőri brutalitás ellen indított tüntetéseknél rengeteg szervező és tag kapott támogatást bitcoin tárcákba. Ez mindenesetre most a kormányzati és központi banki álláspont. A közösségi médiában az olvasható, hogy a nigériaiak mindenképpen módot fognak találni arra, hogy az egyébként “visszalépésnek” számító döntés ellen küzdjenek.