Nigéria válik a bitcoin kereskedés fellegvárává?

A bitcoin mentette meg Nigériában a rendőri brutalitás ellen szervezett tüntetéseket, miután a kormány megtiltotta, hogy a helyi fizetési platformokat használják az adományok gyűjtésére. Egyre gyakrabban használnak a nigériaiak bitcoint. Nigéria lesz a bitcoin fellegvára?

A fiatal, digitális világban otthonosan mozgó tüntetők a kormány szabályozásaira válaszul gyorsan átálltak a bitcoinra, és egy hét alatt a BTC tette ki az adományokból összegyűlt 400 ezer dollár körülbelül 40% -át. A nigériai fiatalok egyre gyakrabban használják a bitcoint a bonyolult, korlátozó banki és monetáris rendszer elkerülésére.

Az elmúlt öt évben Nigéria több mint 60 ezer bitcoinnal kereskedett, mely értéke meghaladja az 566 millió dollárt – ez pedig az Egyesült Államok után a második legnagyobb BTC forgalmat jelenti.

A Coin Dance adatai szerint a bitcoin kereskedés Nigériában 2017 óta évente legalább 19%-kal nő, és a legnagyobb kereskedelmi volument – amely 20 504,50 BTC volt – 2020-ban érte el.

A nigériai felhasználók teszik ki a Paxful vállalat ügyfélkörének negyedét

A bitcoin kereskedés a koronavírus okozta korlátozások ideje alatt érte el mindenidők csúcsát. Január és szeptember között a Paxful jelentése szerint 137%-kal nőtt a platformon regisztrált új felhasználók száma Nigériában. 

A peer-to-peer (P2P) kereskedelem, mely harmadik fél beleszólása nélkül köti össze a vevőket és az eladókat, a legnépszerűbb módja a bitcoin vásárlására Afrikában, mivel a felhasználóknak nem kell aggódniuk a kormány korlátozásai miatt. A Paxful a leggyakrabban használt platform. Az idei év júniusában megelőzte a LocalBitcoins-t is, így a világ legnagyobb P2P bitcoin piacává vált 52%-os piaci részesedéssel.

A Paxful vállalat elmondása szerint a platformon regisztrált 1,3 millió nigériai felhasználó ügyfélkörük negyedét teszi ki:

A nigériai felhasználóink leginkább a nemzetközi kereskedéshez használják a platformot. A pénzátutalások sem szorulnak háttérbe, mivel a bitcoin tranzakciók sokkal olcsóbbak és gyorsabbak, mint a hagyományos pénzátutalási módszerek” – mondja Nena Nwachukwu, a Paxful Nigéria regionális vezetője.

A növekvő bizonytalanság és instabilitás a nigériai tüntetések körül lehetőséget teremtettek a nigériai bitcoin kereskedés felemelkedésére. Az árfolyam ingadozás már régóta nyomást gyakorol Nigéria gazdaságára, az elmúlt fél évtizedben viszont még jelentősebben sújtotta az országot. Ennek következtében az emberek alternatív megoldásokat keresnek, itt jött a képbe a bitcoin.

Válasz a szabályozásokra: kriptovaluta 

A nigériaiak számos nemzetközi platformhoz nem férhetnek hozzá, többek között a PayPal-hoz sem. A helyzet pedig tovább súlyosbodik, mivel a helyi bankok felső határt szabnak a nemzetközi tranzakcióknak, és a dollárhiány miatt magas díjakat számítanak fel az átutalásokért.

Egyre jobban korlátozzák a hagyományos csatornákat. Ennek következtében, egyre többen fognak kriptóval kereskedni” – magyarázza Eleanya Eke, a Buycoins Africa társalapítója. „És nincs megállás: a szabályozások miatt egyre többen fogják a peer-to-peer platformokat előnyben részesíteni, melyek nem állnak semmiféle felügyelet alatt.

A probléma pedig megoldódni látszik, mivel a megnövekedett érdeklődés a könnyen használható bitcoin iránt nagymértékben növelte a BTC likviditását Nigériában. A nigériaiak ma már számos platformot használhatnak, kezdve a nemzetközi platformokkal – köztük a Paxful, a Binance és a Luno -, folytatva a helyi platformokkal, mint például a Quidax, a Busha és a BuyCoins. Az országban azonban a tranzakciók lebonyolítása általában informális csatornákon történik: a Telegram-on, a WhatsApp-on és a WeChat-en.

Az emberek világszerte az online tranzakciókat preferálják. Nigériában a bankok bezárásakor az ügynökségek még nagyobb tranzakciós volumeneket regisztráltak. Ez a váltás pedig véleményem szerint elkerülhetetlen volt, és cseppet sem nevezhető átmeneti járványlöketnek– mondja Osaretin Victor Asemota, nigériai technológiai befektető.