Nigéria adatokat követel a 100 legnagyobb Binance felhasználóról

Nigéria azt követeli a Binance kriptotőzsdétől, hogy adja ki a 100 legnagyobb nigériai felhasználója nevét és tranzakciós előzményeit a kormánynak.

A követelésre akkor kerül sor, amikor hamadik hete tartja őrizetben a nigériai kormány a Binance két magas rangú vezetőjét árfolyammanipuláció vádjával. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Tigran Gambaryan és Nadeem Anjarwalla, a Binance munkatársai akaratuk ellenére vannak fogva tartva, miután február 25-én az ország kormány meghívására Abujába érkeztek. A letartóztatás előtt nigériai tisztviselők azzal vádolták a Binancet, hogy szerepet játszott a naira gyors leértékelődésében.

A hírek szerint Nigéria a Binancet kulcsfontosságú láncszemnek tekinti, amely aláássa a kormánynak a naira stabilizálására irányuló erőfeszítéseit. Az ország kormánya és a kriptotőzsde korábban keveredett vitába mintegy 26 milliárd dollárnyi lenyomozhatatlan pénzeszközzel kapcsolatban. Emellett Nigéria arra kéri a Binancet, hogy rendezze a fennálló adófizetési kötelezettségeit. Eközben a Binance eltávolította az USDT/naira kereskedési párt a platformjáról. Ez az országban élő lakos számára okozott aggodalmakat, mivel a Binance számít a legnépszerűbb kriptovaluta platformnak az afrikai államban.

Bola Tinubu elnök kormánya szerint a Binancehoz hasonló kriptotőzsdék felemelkedése kihívást jelent, mivel alternatív árfolyamokat kínál a naira számára, emellett pedig a spekulációt is táplálja.

Nadeem Anjarwalla és Tigran Gambaryan továbbra is vád nélkül őrizetben vannak a fővárosban, Abujában. Őrizetbe vételük, amelyet egyesek a Binance engedelmességre való kényszerítésének taktikájaként tartanak számon, diplomáciai feszültséget okozott az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal, a vezetők hazájával.

„Bár jelenleg nem áll módunkban kommentálni az állításokat, annyit elmondhatunk, hogy együttműködünk a nigériai hatóságokkal, hogy Nadeemot és Tigrant hazahozzuk a családjaikhoz.” – közölte a Binance.

Egyes kritikusok szerint a Binancera való összpontosítás a szabályozás szükségessége mellett nem feltétlenül kezeli az országban lévő gazdasági problémákat. Szerintük árnyaltabb megközelítésre van szükség a stabilitás és a növekedés biztosításához.