Nincs jobb eszköz a dollárnál a pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására

A Bitcoin számtalan alkalommal megkapta, hogy bűnözők, pénzmosók és terroristák eszköze. Az ilyen típusú állítások légüres térben pufogtatott szólamok, amik egy kis kereséssel gyorsan megcáfolhatóak.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

A hónapban Steven Mnuchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere is adott egy bal horgost a Bitcoinnak és digitális fizetőeszközöknek, mikor azt állította, a kriptók a pénzmosás és terrorizmus támogatásának eszközei.

A rideg, racionális igazság viszont az, hogy nincs szükség Bitcoinra, hogy valaki terrorizmust finanszírozzon vagy pénzt mosson, bőven megteszi a jó öreg USA dollár és a hagyományos bankrendszer.

5 alkalom, mikor a bankok pénzt mostak

1. Wells Fargo (2010, 378 milliárd dollár) – 2010-ben a Wells Fargo felvásárolta a Wachovia vállalatot és mintegy 160 millió dollárnyi büntetést kellett fizetnie mert nem vezetett be egy pénzmosást ellenőrző rendszert. A hiba következtében egy mexikói drogkartell mintegy 378 milliárd dollárt mosott tisztára.

2. Danske Bank (2017-2018, 200 milliárd euró) – a dániai székhelyű Danske Bank észtországi fiókján keresztül orosz bűnözők, Putyin közeli személyek százmilliárdokat juttattak európai országokba 2005 és 2013 között. A vizsgálat még folyik, és könnyen a történelem legnagyobb mértékű pénzmosási skandalumává terebélyesedhet.

3. JP Morgan (2018, 5.3 milliárd dollár büntetés) – 2018 októberben az amerikai pénzügyminisztérium 5.3 milliárd dollár bírságra büntette a JP Morgant amiért megsértette a kubai, iráni eszköztranszfer szankciókat. Nem is egyszer, 87-szer. Aprópénz a napi billió dolláros transzfert generáló JP-nek.

4. HSBC (2012, 1.9 milliárdos bírság) – 2012-ben az HSBC is ráfázott. A globális bank milliókkal tömte ki a drogkartellek, szankcionált kormányok és terrorista szervezetek zsebét.

5. Standard Chartered (2000-es évek, 250 milliárd dollár értékű pénzmosás) – az amerikai Standard Chartered Iránnal kokettált a szankciók ellenére.

A jó öreg dollár és a terrorizmus finanszírozás

1. Ciklon művelet és a mudzsáhidok (1979-1989) – A CIA több száz millió dollárral támogatta a szovjetek ellen küzdő terroristacsoportokat Pakisztánban és Afganisztánban. E csoportok egyikében nevelkedett, Oszama bin Laden is.

2. Ronald Reagan és Szaddám Husszein (1980-as évek) – Irak és Szaddám Husszein az Egyesült Államok előretolt bástyája volt a Közel-Keleten még mielőtt Szaddám egyéni akcióba kezdett volna Kuvait ellen. Az USA az 1980-as években fegyverrel és dollármilliókkal tömte a diktátort hogy az Irán ellen agitálhasson.

3. 43 millió dolláros adomány a Talibánnak (2001. május) – A World Trade Center 2001. szeptember 11-ei lerombolása előtt négy hónappal az U.S. State Department 43 millió dolláros támogatást jelentett be a Talibánnak.

4. Bush/Obama és a mexikói kartellek (2006-2011) – A Bush-Obama adminisztrációk idején az USA mexikói drogkartelleknek árult fegyvereket a Fast and Furious művelet keretében.

5. Obama és az Al-Káida szudáni ága (2015) – 2015-ben az Obama adminisztráció 200 000 dollárt adott egy szervezetnek, ami 10 évvel korábban még terroristákat finanszírozott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.