Végleg lekerült a Monero a Binance-ről

Február 20-án szomorú nap következett be a legnépszerűbb privátcoin, a Monero (XMR) életében. A coint ugyanis végleg levette platformjáról a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance. Meglepetés nem volt persze, mert február elején már bejelentette a platform az eltávolítást. Azt azért tegyük hozzá, hogy a tőzsdéről való törlés egy olyan időszakban történt, amikor a Binance mindent megtesz, hogy hogy elnyerje a szabályozó hatóságok kegyeit világszerte. A tőzsde korábbi vezérigazgatója, Chanpeng Zhao ellen az Egyesült Államok nyomozást folytat és utazási korlátozások hatálya alatt áll. Elég régóta a halállistán van az XMR coin a tőzsdénél, 2023-ban például bejelentették, hogy az Európai Unióban leveszik a platfomról, hogy megfeleljenek a szabályozói követelményeknek. Ezt a döntést mondjuk egy hónappal később visszavonták.

A Monero folyamatosan a szabályozó hatóságok kereszttüzében van

A Monero tranzakciókat lenyomozhatatlanná tevő, adatvédelemre összpontosító jellemzői miatt egyre inkább a szabályozó hatóságok célkeresztjébe kerül. A hatóság szerint pont a funkcionalitása miatt igencsak alkalmas az XMR az illegális tevékenységek során történő használatra. A legnagyobb tőzsdék, amelyek jelenleg még támogatják az XMR-t: a Kraken international, a KuCoin és a Bitfinex. Ahogy arról már esett szó, a Binance nem igazán magyarázta meg döntését, a szokásos “rendszeres termékkínálat felülvizsgálat” frázissal intézték el az ügyet. A Monero-közösség persze nem lepődött meg, már évek óta látható, hogy a centralizált platformok megszüntetik a coin támogatását. 2021-ban a Kraken lépett így és vette le a Monerot a platformról az Egyesült Királyságban. A Huobi 2022-ben delistázta az XMR-t, míg januártól az OKX tőzsdéjén nem érhetőek el a vonatkozó kereskedési párok.

A Binance-ről való eltávolítás mindenesetre nem ment zökkenőmentesen. Egyes felhasználók azt jelentették, hogy nem tudták már a határidő előtt sem kivenni coinjaikat a Binance-ről. A többség azt gyanítja, hogy a kivonás megnehezítésével a tőzsde arra akarta kényszeríteni a felhasználókat, hogy eladják a coinokat és ne kivegyék. A bejelentés eredményeként egyébként a bejelentés napján 36%-ot zuhant a Monero értéke. Aztán február 19-én még egy újabb eladási nyomás érkezett az árfolyamra és további csökkenés volt regisztrálható.

Viszont erre már megérkeztek a haszonban bízó kereskedők, akik bevásároltak a szerintük alulértékelt coinból, ami feltolta ismét az árfolyamot. Az indikátorok határozottan csökkenő kilátásokat mutatnak. A coin az elmúlt 10 nap átlagárfolyama által meghatározott ellenállási szinten küzd, amely akadály az elmúlt héten átléphetetlennek bizonyult. Emellett a coin erősen túlértékesített, ami azt jelenti, hogy van némi félelem a piacon, és a kereskedők többet adnak el, mint amennyit a vevők hajlandóak venni.