Nincs ok az örömre: a vártnál nagyobb lesz Magyarországon a válság

  • 116
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Még nagyobb válság lehet Magyarországon, mint amire korábban számítani lehetett. A koronavírus-járvány miatti korlátozások betettek a gazdaságnak. Varga Mihány pénzügyminiszter szerint akár 5%-os is lehet az éves visszaesés.

Ma reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorában Varga Mihány a recesszióról beszélt. Míg korábban 3%-os visszaesést prognosztizált minisztériuma, addig most 5%-os csökkenést. Emellett az eddig vártnál nagyobb lehet a költségvetési hiány is. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy egy heti bontású modellt állítottak össze, amely például a légiforgalmi közlekedés napi járatszámát, az útdíj, az online kasszák és az EKÁER rendszer bevételi adatait összesíti. A különböző adatok begyűjtése olyan széleskörű, hogy még azt jegyzik, hogy a magyar lakosság mire keresett rá az interneten, hiszen ez is indikációt ad a gazdaság aktivitására.

Varga azt nyilatkozta, hogy az első negyedévi 2%-os GDP-növekedést a második negyedévben 10% körüli GDP-zuhanás követhette. Véleménye szerint a válság által súlytott ágazatok, mint a légiközlekedés, a turizmus sokkal lassabban fognak tudni talpraállni, mint ahogyan azt korábban várták.

Nő az államháztartási hiány is

A műsorban Varga a minap közzétett első hathavi gigantikus államháztartási hiány adatok kapcsán azt mondta, hogy míg eredetileg egész évre 488 milliárd forintos, a GDP 1%-át kitevő deficittel kalkuláltak, addig a koronavírus okozta válság miatt, a megugró védelmi kiadások és az elmaradó adóbevételek hatására a félév végére már 1837 milliárd forintos hiány alakult ki, ami a GDP 3,8-4%-a. A miniszter szerint hozzávetőlegesen 8-10%-os hiányra lehet számítani 2020-ban. Ez jelentős eltérés lenne a legutóbbi, idén májusban prognosztizált deficit tekintetében.

A miniszter magyarázattal is szolgált a növekvő hiányra

A Gazdaságvédelmi Alapból 1174 milliárd forintot költöttek el az első félév során a gazdaság újraindítására. A Járvány Elleni Védekezési Alapból 600 milliárd forintot védekezési eszközök (maszkok, lélegeztetőgépek) beszerzésére. Ezek együttesen 1774 milliárd forintba fájtak. Varga Mihály kijelentette, hogy bizonyos támogatási programokat szeretne a kormány a második félévben is fenntartani, mint például a munkahely megtartási projektet vagy a turizmus megsegítésére irányuló kezdeményezéseket.

Varga szerint a gazdaság újraindítása még további erőforrásokat igényel, és ez hatványozott igaz, ha netán idén ősszel lesz a járványnak második hulláma is.

Forrás: MTI

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.