Nincs több kriptózás a Revoluton az angoloknál

A legfrissebb hírek szerint a Revolut ideiglenesen felfüggeszti egyes kriptovaluta szolgáltatásait az Egyesült Királyságban.

A Revolut döntése a Financial Conduct Authority (FCA), az angol pénzügyi felügyelet által kiadott kriptoeszközökre vonatkozó új szabályokozásra reagál.

A Revolut kripto szolgáltatásai leállnak, hogy megfeleljenek az új szabályozásnak

Egy friss bejelentés szerint 2024. január 3-tól a Revolut Business szolgáltatást használó brit ügyfelek többé nem vásárolhatnak kriptót a platformon keresztül.

Az ideiglenes felfüggesztés ellenére az üzleti ügyfelek továbbra is megtarthatják és értékesíthetik jelenlegi kripto befektetéseiket. A módosítások azonban nem érintik a Revolut lakossági ügyfeleit.

A Revolut hangsúlyozta, hogy az ideiglenes felfüggesztés célja, hogy a vállalat elegendő időt biztosítson szolgáltatásai módosítására, hogy megfeleljenek a szabályozásnak.

Az FCA új kripto szabályozási követelményeit októberben tette közzé. Az új követelmények előírják, hogy a kripto szolgáltatásokat kínáló cégek körültekintően járjanak el az eszközosztály népszerűsítése során. Az FCA egy 32 oldalas kézikönyvet adott ki, hogy segítse a cégeket az új promóciós szabályok betartásában.

Az Egyesült Királyságban folyamatosan nőtt a kripto elfogadottság aránya az utóbbi években. Mára a tizennegyedik helyen állnak a Chainalysis globális kripto indexében.

Rugalmas próbál lenni a szabályozó is

A szigorú szabályok ellenére az FCA próbált engedékenységet mutatni a kripto cégek számára bevezető időszakban.

A legfontosabb szabályozási változások közé tartozik azonban pl. egy 24 órás “cooling off” időszak bevezetése. Ez azt jelenti, hogy ezalatt az időszak alatt a fogyasztó nem kaphat közvetlen pénzügyi promóciós ajánlatot mindaddig, amíg 24 óra elteltével meg nem erősíti kérelmét a folytatásra. Ezenkívül tiltják az ajánlás típusú ösztönző bónuszok alkalmazását is.

Eközben az FCA 2024. január 8-ra tűzte ki a bejegyzett kripto cégek számára a határidőt, hogy maradéktalanul teljesítsék az előírásokat. Ezen túlmenően átmeneti időszakot biztosítanak a vállalatok számára a szükséges funkciók bevezetésére. Ez azonban további technikai fejlesztést igényel sok esetben, ami időbe kerül.

A Revolut válasza a szabályozási változásokra rávilágít a kripto piaci szabályozás dinamikus, kihívásokkal teli természetre.