A nők lehengerlő sikereket érnek el a kriptovilágban

A kriptovilágban a nemek közötti szakadék mindinkább zsugorodni látszik, ami figyelemre méltó változásokat eredményez. Az ágazat nóvuma és alapvető vezérelvei lehetővé teszik, hogy sokkal rugalmasabb és adaptívabb munkahelyek keletkezhessenek.

A nemek közötti egyenlőtlenség a munkapiacon már hosszú ideje komoly problémát okoz s ez a kriptoeszközök szektorában sincsen másképp. A kriptovilágra a kezdetek óta a férfi dominancia a jellemző, azonban az idő előrehaladtával ez a narratíva fokozatosan formálódik. Egyre több és több nő nyit a kriptovaluták felé, legyen szó befektetésről, foglalkoztatásról vagy akár fejlesztésről. Örök igazság, hogy a kemény munka és a merészség meghozza a gyümölcsét.

Példának okáért, a Forex Suggest 2022-es beszámolójából kiderült, hogy az ágazat 30 legnagyobb vállalatánál legalább 1 női tag ül az igazgatótanácsban. A kutatás kimutatta, hogy a hölgyek 49%-a szívesen invesztál kriptovalutákba, míg 19,7%-uk aktívan kereskedik is velük. A BlockFi kriptopiaci hitelező által lefolytatott felmérés szerint 10-ből egy nő első befektetéseként a kriptókat választja. Mi több, az Y és Z generáció tagjai, akik viszonylag újak a befektetések világában, mindenekelőtt a digitális eszközöket preferálják.

A kriptovilágban való elhelyezkedés az új trend a nők körében

Dübörög a girl power, hiszen egyre csak gyarapodik a kulcsfontosságú pozíciót betöltő nők száma. A blokklánc infrastruktúra fejlődése elképzelhetetlen lenne az erősebbik nem (így bizony) jelenléte nélkül. Az elmúlt évek során hatványozottan több leányzó döntött úgy, hogy tüzetesebben is beleássa magát a kriptoeszközök tárgykörébe. Ennek fényében a tavalyi évben az Unstoppable Domains 10 millió dollárral támogatta az ágazatban tevékenykedő hölgyeket.

Az alábbiakban -a teljesség igénye nélkül- olyan befolyásos nőket veszünk sorra, akik jelentős hatást gyakorolnak a kriptoszektorra.

Katie Haun

Katie Haun sikertörténete inspirációként szolgálhat a kriptovilág iránt érdeklődő hölgyemények számára. A korábban szövetségi ügyészként munkálkodó nő mára már a Haun Ventures, 1,5 milliárd dollárt érő kockázati tőkealap, büszke tulajdonosa. Karrierváltása óta visszatért alma materébe, a Stanford Law School-ba is, ahol “Digitális valuták és kiberbűnözés” címmel tartott előadást. Mielőtt megalapította volna saját cégét, az Andreessen Horowitz kockázati tőketársasággal működött együtt. Emellett pedig olyan Web3 platformok igazgatótanácsának volt tagja, mint a Coinbase és az OpenSea. Ezenfelül, a Haun Ventures nemrégiben 50 millió dollárral protezsálta a Zora Labs, NFT startupot.

Maggie Love

Maggie Love a W3BCLOUD társalapítója, ami egy olyan ökoszisztéma, ami a blokklánc applikációk számára biztosít adatközpontokat. 2019-ben, a W3BCLOUD létrehozása előtt, csatlakozott a ConsenSys Ethereum szoftvercég csapatához – napjainkban már 1,25 millárd dollárt ér a vállalat. Ennek tetejébe az ő nevéhez köthető a SheFi megvalósítása is, ami edukációt és közösséget nyújt a kriptovilágban elhelyezkedni kívánó nők számára. A platform fő célja, hogy bővítse és fejlessze a nők digitális eszközökre vonatkozó tájékozottságát.

Yi He

Yi He a társalapítója és marketingigazgatója a világ vezető kriptotőzsdéjének, a Binance-nek. A közelmúltban újabb fontos szerepet bíztak rá, mivelhogy ő lett a Binance Labs vezetője. Karrierjét 2014-ben, az OKCoin oldalán kezdte meg és nagyban hozzájárult a kínai piacon elért sikereikhez. 2017-ben Changpeng Zhao-val összefogva hozta létre a Binance-t s azóta is azon szorgoskodik, hogy elősegítse a tőzsde előrehaladását.

A kriptovilág bővelkedik az új lehetőségekben s a kriptoadaptáció is eddig nem látott méreteket ölt. Ezáltal bárki, legyen nő vagy férfi, képes lehet arra, hogy kiaknázza és a saját céljai eléréséhez hasznosítsa a kriptoeszközökben rejlő potenciált.