Norvégia olyan ritkaföldfémet fedezett fel, amely egész Európára komoly hatással lehet

Norvég tudósok ritkaföldfémeket fedeztek fel az ország északi régiójában. A felfedezés magában hordozza annak lehetőségét, hogy átalakítsa az ország gazdaságát, és biztosítsa helyét a csúcstechnológia és a zöldenergia globális piacának egyik főszereplőjeként. A felfedezéseknek köszönhetően Európa kevésbé függhet Kínától a kritikus fémek beszerzésében.

Ma Kína adja számos olyan fémnek a több mint 80 százalékát, amelyek a zöld energiamegoldásokhoz szükségesek, például az elektromos autók és a szélturbinák gyártásához.

Karl Kristensen, a Bergfald Environmental Consultants tanácsadója szerint a zöld átállás csak megerősíti a világ függőségét ezektől az anyagoktól és persze Kínától. A norvégiai Stavangerben 2022 októberében megrendezett KÅKÅnomics közgazdasági fesztiválon tartott előadásában arra figyelmeztetett, hogy Kína szinte teljes mértékben uralja a ritkaföldfémek piacát, ami igen aggasztó.

A ritakföldfémeket egy rutinszerű felmérés során találtak, majd kiterjedt fúrásokkal és elemzésekkel igazolták annak jelenlétét. A lelőhelyek vélhetően a világ legnagyobb ilyen jellegű lelőhelyei közé tartoznak.

A norvég Kőolajipari Igazgatóság (NPD) kutatásai azt mutatják, hogy a norvég kontinentális talapzat nagy területe jelentős ásványkincsekkel rendelkezik, különösen a mélytengerben, ahol számos ilyen ásványi anyag koncentrálódik. A norvég kormány és az NPD most együtt dolgozik azon, hogy megteremtse a szükséges kereteket ezen ásványi anyagok fenntartható és felelős feltárásához és hasznosításához. A felfedezés a norvég kontinentális talapzaton jelentős előrelépésnek tekinthető az ország azon törekvésében, hogy csökkentse az ásványi anyagimporttól való függőségét, és vezető szerepet töltsön be a fenntartható technológiák előállításában.

“A vizsgált területen a tengerfenéken talált fémek közül a magnézium, a nióbium, a kobalt és a ritkaföldfémek megtalálhatók az Európai Bizottság kritikus ásványi anyagok listáján”áll az NPD közleményében a kutatásról.

A norvégiai lelet nemcsak Norvégiára, hanem egész Európára óriási hatással lehet, hiszen ennek hála Európa nemcsak a technológiai és a zöld energiamegoldások terén érhet el kiemelkedő eredményeket, hanem drasztikusan csökkentheti függőségét Kínától.