Norvégia üzent a NATO-nak: tartsa magát távol Oroszországtól

Norvégia kijelentette, hogy a NATO-tagországok katonai erői jobban teszik, ha távol tartják magukat Oroszország határától.

Norvégia számára fontos, hogy katonailag jelen legyen a közvetlen környezetünkben. Mivel nagyon közel vagyunk az orosz határhoz, úgy gondoljuk, hogy ezt mi magunk tesszük a legjobban, norvég repülőgépekkel és norvég fregattokkal. Ez alapvető fontosságú számunkra. –  jelentette ki a skandináv ország külügyminisztere, Anniken Huitfeldt – Norvégia érdeke, hogy ezeket a területeket saját maga, a norvég védelemmel felügyelje.”

A közelmúltban Jonas Gahr Støre miniszterelnök vezette norvég kormány megerősítette, hogy javítani kívánja kapcsolatait szomszédjával annak ellenére, hogy az utóbbi időben többször is komolyabb összecsapásra került sor az orosz és norvég haditengerészet között. Az állam a jelek szerint óvakodik a további olyan félreértések és konfliktusos incidensek lehetőségétől, mint amilyeneket például a fekete-tengeri térségben tapasztalhattunk az elmúlt években.

Egy korábbi norvég katonai parancsnok, Rune Jakobsen még nyersebben fogalmazott, amikor azt firtatta, hogy a NATO-járőröknek távol kell maradniuk Oslo városától:

„Azt próbáljuk elmagyarázni, hogy északon Norvégia a NATO. Az oroszok hozzászoktak a norvég repülőgépek és hajók jelenlétéhez a Barents-tengeren. Ráadásul a hírszerző szolgálat Marjata nevű hajója is ott tartózkodik. Szeretnénk, ha ez a jövőben a következőképpen lenne, és nem amerikai P8-as megfigyelőgépek, hanem sajátjaink lennének jelen az Andoya keletre eső légterében” – jelentette ki.

A NATO egyébként sürgősen próbálja visszaszorítani a feszültséget és csökkenteni az Oroszországgal való konfrontáció lehetőségét, és éppen a napokban erősítette meg, hogy nem fog beavatkozni Ukrajna oldalán, mivel az ország „csak egy nagyra értékelt partner”.