Ukrajna a legnyitottabb és legérdeklődőbb ország a kriptovaluták irányában

A BrokerChooser, egy internetes marketingszolgáltatás, legfrissebb felmérése megállapította, hogy világviszonylatban leginkább Ukrajna lakosságát foglalkoztatják a kriptók. A kelet-európai országot szorosan követi a rangsorban Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és Kenya. 

A kriptovaluta ügyleteket is lebonyolító BrokerChooser közvetítő cég a kutatás során több eltérő tényezőt és szempontot vizsgált meg a végső konklúzió meghozása, illetve publikálása előtt. Ilyesfajta komponens volt példának okáért a kriptovalutát birtokló személyek száma vagy a globális adoptációs index is.

A „kriptovaluta”, „kriptovaluták összehasonlítása”, „melyik kriptóba érdemes fektetni”, „kriptovaluta vásárlás”, „kriptovaluta kereskedelem” és az ehhez hasonló Google keresések is meghatározó szerepet töltöttek be a tanulmányozás során.

A felmérés eredménye azért is lehet meglepő sokak számára, mivel az ország komoly pénzügyi problémákkal küzd, a fennálló háborús helyzetről és a magas munkanélküliségről már nem is beszélve. Ennek ellenére Ukrajna népessége rendkívül magas pontszámot (7.97 a 10-ből) produkált a kutatás értékeléséhez létrehozott skálán. Tudnillik, az instabilabb és kiszámíthatatlanabb gazdasági hátérrel rendelkező nemzetek polgárai jobban preferálják a digitális fizetőeszközöket a fiat valutákkal szemben. Ennek oka a kriptovaluták alaptulajdonságaiban rejlik, ugyanis egy hirtelen fellépő válság esetén megbízhatóbbak és könnyebben hozzáférhetőek a decentralizált eszközök.

Ukrajna BTC

A világ legnagyobb területű országa, vagyis Oroszország, a második helyre került. A legerősebb gazdasággal rendelkező állam, tehát Amerika, pedig csak a harmadik helyet kaparintotta meg. A negyedik hely ezzel szemben Kenyáé lett, aki gazdasági szempontból egy hajóban evez Ukrajnával. A négy ország adottságai merőben eltérnek, azonban a kriptovaluták iránti érdekeltségük mégis összeköti őket.

Habár, míg a szegényebb országokban a lakosok vagyonmegóvási célzattal fektetnek kriptókba, addig a fejlett államok esetében az intézményi befektetők saját céljaik elérésének érdekében cselekszenek hasonlóképpen.

Ukrajna élen jár a kriptovaluták adoptációjában európai szinten

A múlt hónapban, pontosan szeptember 8-án, az ukrán parlament elfogadta a kriptovaluták használatáról szóló törvényjavaslatot s így legalizálásra kerültek a kriptók az országban. Emellett pedig ez év augusztusában az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy a központi bank saját kriptovalutát tervez kiadni a közeljövőben.

Mindezek ellenére a jelenlegi helyzet Ukrajnában eléggé kaotikus, ugyanis a civilek nem használhatják a BTC-t és egyéb kriptókat fizetési eszközként. Ez a kiváltság pillanatnyilag csak a beruházóké és a kriptókat értékesítő kereskedőké. A lakosság reményei szerint ez az elkövetkezendőkben változni fog és ők is kedvükre használhatják majd a digitális eszközöket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük