Norvégia a kirptovaluta bányászat korlátozását fontolgatja

A norvég kormány azon gondolkodik, hogyan lehetne korlátozni a kriptovaluta bányászat környezeti hatásait. Ennek érdekében támogatná az erre irányuló svéd javaslatokat, beleértve a proof-of-work bányászat európai tilalmát is.

A megújuló energia fontossága

Az ország helyi önkormányzatokért és regionális fejlesztésért felelős minisztere azt állítja, hogy a hatóságok a kriptobányászat környezetre gyakorolt hatásait kezelő lehetséges szakpolitikai intézkedéseken gondolkodnak. A felülvizsgálat részeként a norvég kormány meg szeretné vizsgálni a svéd szabályozó hatóságok által nemrégiben előterjesztett megoldásokat, majd közös európai szabályokra kíván törekedni.

„Bár a kriptobányászat és az alapjául szolgáló technológia hosszú távon jelenthet némi lehetséges előnyt, a megújuló energia széles körű felhasználása ma még nehezen indokolható.”-nyilatkozta Bjørn Arild Gram miniszter.

Mindkét ország, valamint Izland az elmúlt években a kriptovaluta-bányászok kedvelt célpontjává vált. A régió bőséges megújuló energiaforrásokkal büszkélkedhet, és viszonylag alacsony a villamosenergia ára. Az Eurostat 2021 első félévére vonatkozó adatai szerint az Európai Gazdasági Térségben Norvégia kínálta a legolcsóbban a nem háztartási fogyasztóknak szánt villamos energiát. Az ország energiájának több mint 90%-a vízenergia jellegű. Bjørn Gram nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy a svéd pénzügyi és környezetvédelmi ügynökségek igazgatói az egész Európai Unióban a proof-of-work bányászat betiltására szólítottak fel. Ez érthető, mivel idén többszörösére nőtt a Bitcoin bányászok energiafelhasználása az országban.

„Összességében azt szeretnénk, ha megújuló energiánkat olyan módon használnánk fel, amely értéket teremt és támogatja az éghajlatsemleges társadalomra való áttérést.”- jelentette ki Gram miniszter.

Az ország környezetvédelmi minisztere aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Norvégia a “világ Bitcoin bányájává” válik, saját energiaigényes iparágainak rovására.

Az Európai Bizottság és a kriptobányászat

Bjørn Gram regionális fejlesztési miniszter nem közölt konkrét részleteket a norvég kormány által jelenleg fontolgatott szabályozási politikáról. Ha azonban Norvégia úgy dönt, hogy Svédország nyomdokaiba lép, az a jelentős mennyiségű energiát igénylő kriptobányászati műveletek visszaszorítását eredményezheti.

Az Európai Bizottság, amely az EU-ban a szabályozások érvényesítéséért lenne felelős, elismerte, hogy már most arra ösztönzi a kriptobányászati iparágat, hogy térjenek át az energiaigényes proof-of-work blokkláncokról az olyan kevésbé igényes protokollokra, mint a proof-of-stake és a hibrid konszenzus modellek.

A végrehajtó testület szóvivője elmondta, hogy a Bizottság “ambiciózus kibocsátáscsökkentési célokat” tűzött ki. Ennek érdekében a kevésbé energiaigényes blokklánc technológiák fejlesztését támogatja a startupok finanszírozásával és egy közszektorbeli blokklánc-hálózat közvetlen fejlesztésével. Bár a párizsi klímaegyezmény nem tiltja a kriptobányászatot, Brüsszel meg fogja vitatni a kérdést az uniós tagállamokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük