Minden eddiginél magasabbra nőtt a bitcoin blokklánc nehézsége

A bitcoin blokklánc nehézsége több, mint 7 százalékkal nőtt február 5-én, ezzel minden idők legmagasabb nehézségi szintjét érte el a rendszer. A cikkben található kifejezések pontos definíciói megtalálhatóak a bitcoin szójegyzékünkben.

Egyre forróbbá válik a helyzet a bitcoin bányászat világában. Ahogy a bitcoin hálózat számítási sebességének mérési egysége a hash arány (hashrate) egyre nő, várható volt, hogy ezzel egyidejűleg a bitcoin blokklánc nehézsége is nőni fog. Február 5-én vasárnap a nehézség ismét módosult és 7.43%-al növekedett. Ezzel a növekedéssel pedig minden idők legmagasabb nehézségi szintjét érte el a bitcoin megalkotása óta a rendszer. Úgy tűnik egyre több bányászathoz használt hardver lesz elérhető egyre gyorsabb ütemben ami a nehézség növekedését okozza.

Egyre több bányász hardver csatlakozik a piachoz

Bitcoin bányaFelmerülhet a kérdés, hogy ki dobja a piacra az újabbnál újabb bitcoin bányászati eszközöket. Meglepő módon, nem közvetlenül a hardver gyártók csatlakoztatják az új gépeket a hálózathoz. A különböző bányász társulatok által termelt bitcoin mennyisége nem változott egyik napról a másikra. Az arányuk viszont igen. A legnagyobb szövetségek, Antpool, 2FPool és őket követi a BitFury és a ViaBTC társulatai által kitermelt bitcoinok adják rendszer bányász erőforrásának nagy részét.

A ViaBTC beszerzett pár bányász gépet és a Bitcoin Unlimited protokoll támogatottsága is egyre nő az utóbbi időben. Mivel a ViaBTC egyben a legnagyobb bányásztársulat ami támogatja a Bitcoin Unlimited protokollt, egyértelmű döntésnek tűnt a hash erőforrás növelése. Jelenleg a ViaBTC a hálózat 10.7%-át adja ki az erőforrás tekintetében összevetve a négy nappal korábbi 8.9%-hoz képest.

Bitcoin bányász társulatok

Vannak akik ilyen nehézség mellett feladhatják a bitcoin bányászatot

Az otthoni bányászok feladhatjákAz is elképzelhető, hogy egy két bányász szövetséget váltott. Az Antpool erőforrásának részaránya az elmúlt néhány napban 15%-ról 19.3%-ra növekedett. Ezzel szemben az F2Pool támogatottsága kis mértékben csökkent. A legnagyobb veszteséget azonban a BTCC könyvelhette el, ahol a bányász erőforrás közel a felére esett vissza. A BTCC jelenleg mindössze a hálózat 4%-ának erőforrását adja összehasonlítva a pár nappal korábbi 7.6%-os részaránnyal.

A bitcoin blokklánc nehézségének emelkedésével a bányászás még kevésbé lesz jövedelmező otthoni keretek között. Attól függően, hogy ki menyit fizet az elektromosságért a költségek hamar túlléphetik a bevételeket. A hardver gyártók számára ez nem probléma, azonban a kisebb bányászoknak annál inkább. Ők ugyanis eljuthatnak arra a szintre, hogy kikapcsolják a gépeiket a következő hetek során, ha a trend folytatódik és a nehézség nő..

Specifikus hardverek miatt nő a bitcoin blokklánc nehézsége

Úgy tűnik a nehézség emelkedése mögött az SPV bányászat elterjedése áll. Azzal, hogy olyan hardvert vásárolnak a bányászok, ami csak az SHA256 algoritmus szerinti bitcoin bányászatra alkalmas és semmi másra, a hálózat egyre növekvő ütemben kapja a hash erőforrást. Ennek révén pedig folyamatosan nő a bitcoin blokklánc nehézsége.

Két héttel ezelőtt a bitcoin blokklánc nehézsége 16.64%-al növekedett. Ha minden második héten megdől az eddigi nehézség szintje, ez igen nagy kihívás elé állíthatja a bitcoin rendszerét. Pedig egyelőre úgy tűnik a nehézség ilyen ütemben nő majd a továbbiakban is.

2 thoughts on “Minden eddiginél magasabbra nőtt a bitcoin blokklánc nehézsége

 • Szia Zs!

  Ezt írtad: “Ha minden második héten megdől az eddigi nehézség szintje, ez igen nagy kihívás elé állíthatja a bitcoin rendszerét.”
  El tudnád kérlek jobban magyarázni, hogy miért állítja nagy kihívás elé a bitcoin rendszerét a nehézség gyors növekedése?

  Az SPV bányagép akkor jobb mint az ASIC? Ez a bányász hardverek következő lépcsőfoka?
  Tehát úgy mondom, hogy először volt a CPU, aztán GPU, majd ASIC, és most pedig az SPV?

  Ezt írtad: “Az Antpool erőforrásának részaránya az elmúlt néhány napban 15%-ról 19.3%-ra növekedett.”
  Én úgy gondolom, hogy inkább fordítva, 19.3%-ról 15%-ra csökkent.

  Valamint még egy kérdésem van.
  Ezt írtad: “ViaBTC egyben a legnagyobb bányásztársulat ami támogatja a Bitcoin Unlimited protokollt, egyértelmű döntésnek tűnt a hash erőforrás növelése.”
  Ezt is kérlek el tudnád mondani, hogy miért tűnt a ViaBTC-nek egyértelműnek a hash erőforrás növelése?

  Előre is köszönöm a válaszodat.

  Válasz
  • Hello Zec!

   Köszi a feedbacket.
   Amennyiben folyton nő a nehézségi szint, egyre kevesebb bányásznak éri meg tranzakciókat validálni, hacsak a bitcoin árfolyam növekedése nem kompenzálja őket. Kevesebb bányász mellett pedig növekedhet a bányászok díja is, feltéve ha marad elég dolgos kéz a rendszerben.
   A ViaBTC azért növelte az erőforrásait, mert ahhoz, hogy a Bitcoin Unlimited (BU) protokollt elfogadja a bitcoin társadalom, a hash erőforrások nagy részének ezt kell támogatni. Minnél több erőforrást adnak ők a rendszerhez, annál nagyobb a valószínűsége, hogy végül a BU lesz az elfogadott mindenhol.
   Az SPV bányászás nem hardver, mint GPU vagy ASIC bányászgépek, hanem egyfajta tranzakció ellenőrzést jelent (SPV = simplified payment verification). Javítottam is, hogy egyértelműbb legyen. Ez esetben a blokklánc építésénél nem várják meg amíg egy teljes blokk elfogadásra kerül, hanem már korábban elkezdik a következő blokk hash-ét megoldani, így gyorsítva a folyamatot.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük