Kutatási alap a bitcoin rendszer fejlesztésére

A Roger Ver bitcoin befektető által vezetett Bitcoin Unlimited bitcoin kutatási alap létrehozásán dolgozik a rendszer fejlesztésére. Több százezer dollár a felajánlott összeg.

A Bitcoin Unlimited egy olyan projekt, ahol a bitcoin protokollt úgy módosítják, hogy a bányászásért járó bitcoin mennyiség a bányász által szabadon megválasztható. Ez szembe megy a jelenlegi bitcoin protokollal, ahol a tranzakció ellenőrzéséért a bitcoin bányászok fix összegű kriptopénzt kapnak cserébe. A projekt szerint ezzel válik a bitcoin rendszer teljesen decentralizáltá.

– Roger Ver, bitcoin milliomos. Becsült nettó vagyona 52 millió USD.

A javaslatokat a Bitcoin fórumon lehet beadni, ahol az olvasók rögtön hozzászólhatnak és kérdéseket tehetnek fel az adott téma kapcsán. A beérkezett visszajelzések alapján a pályázatok módosíthatók is amíg a szavazás meg nem kezdődik. A beadott pályázatokat a Bitcoin Unlimited fogja elbírálni a következő év során.

A bitcoin kutatási alap az alábbi témakörökben várja az ötleteket

Hosszútávú kutatás – jelenleg kevés a pénzösszeg hosszútávú projektekre, ahol a kutatási időtartam meghaladja az egy évet. Amennyiben Bitcoin Unlimited klienssel történő integrálás meghaladja az egy évet, azonban hosszú távon valóban hasznos az elképzelés a projekt támogatható.

microscopicFejlesztési javaslatok ami a méretgazdaságosságot javítja – támogatnak minden projektek ami a bitcoin rendszert alapjaiban fejleszti. Az ötletek egy éven belül megvalósíthatónak kell lenni az elfogadáshoz. Egy ilyen ötlet például a Peter Tschipler által vezetett Xthin, ami a bányászásnál lerövidíti az tranzakció ellenőrzésére fordított idő hosszát. A projekt objektíven mérhető eredményeket hozott és a munka nagy része 6 hónapon belül lezajlott.

Empirikus tanulmányok — Támogatják azokat a tapasztalati tényeken alapuló tanulmányokat, amik a bitcoin elfogadottságának útjában álló akadályokat azonosítják és számszerűsítik.

Minőség ellenőrzés —  A nyílt forráskódú projekteknél sokszor hiányzik az utolsó pár lépés amivel a termék megbízhatóvá és felhasználóbaráttá válik. Javaslatokat várnak a dokumentáció fejlesztésére, a Bitcoin Unlimited weboldal fejlesztésére, automatizált tesztelésre.

Kommunikáció és elérhetőség — a kiváló munka elfogadtatásához elengedhetetlen az emberek racionális és érzelmi megnyerése. Minden projektek szívesen látnak amely a bányászokkal, iparági vezetőkkel javítja a kommunikációt, és előremutató diskurzust indít el a tudományos közösséggel is. Mindkettőre nagy szükség van.

Az érdeklődök már elkezdték gyűjteni az ötleteket, pár érdekesség már olvasható is a fórumon: https://bitco.in/forum/threads/bitcoin-unlimited-proposed-development-roadmap.1401/ .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük