Volt NSA ügynökök bitcoint használnak kibertámadások finanszírozására

Úgy tűnik a kémek körében is növekvő népszerűségnek örvend a Bitcoin, miután egy jelentésből kiderült, hogy hírszerzési ügynökök bitcoinban fizettek a hacker felszereléseikért.

Edward Snowden múlt évben már felfedte, hogy bitcoint használt a belső informátori műveletei finanszírozásához. Júliusban pedig az amerikai igazságügyi minisztérium jelentette be, hogy az orosz hírszerzés használ bitcoint a hacker műveleteihez.

A Reuters nyomozás szerint egy ex-NSA ügynök, akit az Egyesült Arab Emírségek hírszerzése bérelt fel, bitcoinban fizetett a hackelésért és a szerverek fenntartásáért.

“Hamis személyazonosság és bitcoin használatával, az infrastruktúráért felelős minisztérium névtelenül bérelt szervereket a világ számos pontján. A remote szerverek segítségével a Raven képes volt támadásokat indítani gépek hálózata ellen anélkül, hogy visszakövethető lett volna,” írja a Reuters.

A dubaji Project Raven amerikai ügynökei disszidensek, rivális vezetők és újságírók szervereit hackelték meg.

Az áldozatok közé tartozik a brit Rori Donaghy újságíró, de amerikai állampolgárok is, nyilatkozta a Lori Stroud álnéven tevékenykedő exügynök: “Néha nehéz volt lenyelni, például mikor 16 éves gyerek a Twitteren [volt a célpont].”

Lori Stroud 2014-ben hagyta ott az NSA-t és utána bérelt hírszerzési ügynökként dolgozott az Emírségekben. Stroud akkor hagyta abba, mikor rájött, hogy az Emírségek amerikai állampolgárok ellen is kémkedett illetve támadást indított. Kép: Reuters/Joel Schectman

Az ügynökök a Monarchia hivatalos közleménye szerint védelmi műveletekben vettek részt, ahol a feladat az volt, hogy a Monarchiát más országok hackereitől védjék, de a valóságban számítógépeket, telefonokat és más eszközöket törtek fel az arab ország nevében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük