Ennyit az Nvidia kártyák bányászblokkjáról: ‘véletlen’ feloldották a limitet

Az Nvidia az új RTX 3060 videokártyáit úgy harangozta be még a múlt hónapban, hogy azokat nem lehet altcoin bányászatra használni. Úgy látszik homokszem került az óraműbe, mert a napokban elismerték, mégis lehet az RTX 3060-asokkal ethert, ravencoint stb. bányászni.

“Egy fejlesztői illesztőprogramba véletlenül bekerült egy belső fejlesztésre használt kód, ami törli a hashráta limitet az RTX 3060 egyes konfigurációinál,” közölte az Nvidia képviselője. “A drivert már töröltük.”

Ugyan az Nvidia törölte a drivert, de a szellemet a palackba már nem fogja tudni visszazárni: a vállalat legfrissebb 470.05-es béta drivere automatikusan feloldja a teljesítmény korlátozást a legtöbb RTX 3060 kártyán, és ezzel megnyitva az utat a bányászok előtt. A drivert egyébként nem nehéz megtalálni az interneten, egy kis keresés és bőven találunk klónt, szóval innentől kezdve az Nvidia tehet bármit, nem tudja megakadályozni, hogy az RTX 3060-asokat bányászatra is használják.

Az Nvidia célja a hashráta blokkal az volt, hogy helyzetbe hozza a gamereket vásárláskor szemben a bányászokkal, akikre folyamatosan megy a panasz amiért felnyomják a kártyák árait. Az egy hónappal ezelőtti bejelentésekor az Nvidia még úgy kommunikált, hogy a hashráta blokk feltörhetetlen és csak egy driver választja el az RTX 3060-asokat a hashráta csúcsteljesítménytől.

“Egy biztonságos kézfogás az illesztőprogram, az RTX 3060 szilícium és a BIOS (firmware) között, amely megakadályozza a hashráta limit eltávolítását.”közölte akkor Bryan Del Rizzo, a cég kommunikációs feje.

Az új RTX 3060-as videokártyákból akár 60MH/mp hashrátát is ki lehet sajtolni.

Kapcsolódó: