A stabilcoinok volumene megelőzheti a Visáét

A Sacra kutatócég előrejelzése szerint a stabilcoinok 2024 második negyedévében háttérbe szoríthatják a Visa teljes fizetési volumenét. A Visa kriptovalutákért felelős vezetője nem ért egyet.

A Sacra kutatócég szerint a stabilcoinok ebben a negyedévben végre megelőzhetik a Visát a teljes fizetési forgalomban. A Visa kriptókért felelős vezetője azonban nem ért egyet.

A Sacra társalapítója, Jan-Erik Asplund blogbejegyzésében a cég azzal érvelt, hogy a stabilcoinok rendkívüli termék-piaci alkalmassággal rendelkeznek a határokon átnyúló pénzmozgásra. Emiatt a teljes fizetési volumen meghaladhatja a Visáét és elérheti a 4 billió dollárt.

A stabilcoinok nyernek, mivel lehetővé teszik a határokon átnyúló fizetések lebonyolítását a hét bármely napján (nem csak munkanapokon), a sebességben (percekben, nem pedig 6-9 órában) és a költségekben (0,0037 dollár a 12 dollárral szemben).

– érvelt Asplund.

Ma már minden nagyobb bank azon dolgozik, hogy a színfalak mögött stabilcoinokat használjon a fizetési hálózata működtetéséhez.

– tette hozzá.

Forrás: Sacra

Cuy Sheffield, a Visa kriptovalutákért felelős vezetője nem ért egyet. Azzal érvelve, hogy „sok zaj” volt a stabilcoin-adatokkal, és hogy a botokkal és automatizált programokkal való interakciókból eredő on-chain tranzakciók „nem hasonlítanak a hagyományos értelemben vett elszámolásra”.

A Visa szerint az elmúlt 30 napban a stablecoin-tranzakciók 90%-át nem valódi felhasználók végezték.

A stabilcoin-tranzakciók teljes volumene áprilisban körülbelül 2,2 milliárd dollár volt. Ennek a volumennek azonban kevesebb mint 10%-át (149 milliárd dollár) minősítette a hitelintézet valódi tranzakciónak, a többit a bot-tevékenység és az olyan szervezetek, mint például a központi tőzsdék automatizált tranzakciói tették ki.

A Visa az Allium Labs-szel együttműködve dolgozott ki egy kiigazított stabilcoin-tranzakciós mérőszámot, amelyet április végén jelentettek be. A kiigazított mérőszám célja, hogy kiküszöbölje a nem organikus tevékenységből és más mesterséges inflációs gyakorlatokból eredő potenciális torzulásokat.

Napi stabilcoin tranzakciós volumen kiigazítva és kiigazítatlanul. Forrás: Visa/Allium

A felület két szűrőt alkalmaz a stabilcoin-adatokra: egy egyirányú volumenszűrőt, amely csak az egyetlen tranzakción belül átutalt legnagyobb stabilcoin-összeget számolja, valamint egy szervetlen felhasználói szűrőt, amelynek célja a bottevékenység és a nagy entitások, például a központosított tőzsdék automatikus tranzakcióinak eltávolítása.

A felület azt mutatja, hogy a teljes havi stabilcoin tranzakciós volumen téves, és egyébként pedig megduplázódott 2024 eleje óta, amelynek nagy része a Tether és a Circle USD Coinja.

Stabilcoin piaci körkép

Eközben más fizetési óriások is beszállnak a játékba. A PayPal 2023-ban indította el a PYUSD stabilcoinját, a Stripe pedig áprilisban közölte, hogy lehetővé teszi a platformját használó kereskedők számára a stabilcoinok elfogadását az online tranzakciókhoz.

Szintén áprilisban a Ripple jelentette be, hogy tervezi egy amerikai dollárral fedezett stabilcoin bevezetését, hogy felvegye a versenyt a piacvezetőkkel.

A stabilcoinok jelenlegi piaci kapitalizációja körülbelül 161 milliárd dollár, a napi kereskedési volumen pedig 37 milliárd dollár a CoinGecko szerint.