A New York-i rendőrségnél jönnek robotkutyák

Az ABC7 cikke szerint a New York-i Rendőrkapitányság (NYPD) különleges funkciókkal ellátott új Boston Dynamics robotkutya érkezésére készül. Például külön robotkarral szerelik fel az ajtók kinyitásához és tárgyak mozgatásához.

“Ez a kutya életeket fog megmenteni, megvédi a polgárokat és a rendőreinket. Ez a célunk.” – nyilatkozta Frank Digiacomo, az NYPD műszaki segítségnyújtási egységének (TARU) alkalmazottja.

A “Digidog” névre keresztelt Boston Dynamics robotkutya súlya 32 kg, és legfeljebb 5 km/h sebességgel képes haladni.

“Ez a robot képes a mesterséges intelligencia segítségével navigálni magát nagyon összetett környezetekben is”, – nyilatkozta John Deepu, a NYPD TARU munkatársa.

Ez a részleg egyetlen robotkutyája, és a legutóbbi tesztelési szakaszban néhány alkalommal már alkalmazták a terepen is. A robot bevethetőségére október végén derült fény, miután segített egy gyanúsított letartóztatásában Brooklynban.

Ezt a bizonyos Spot néven ismert robotkutya modellt már más területeken is alkalmazzák, többek között olajfúrótornyoknál, atomerőműveknél, autógyárakban és katonai bázisokon.

A Digidog kétirányú kommunikációra is képes, és a NYPD arra is használhatja, hogy kikényszerítsék a maszkviselést, ahogy az év elején Szingapúrban már tették.

Egy korábbi cikkünkben is már írtunk arról, hogy a COVID-19-cel szembeni küzdelemben hogyan alkalmazták a mesterséges intelligenciát és a robotokat.

Év elején a georgiai Savannah város rendőrkapitánysága ‘beszélő drónokat‘ vetett be, amelyek előre rögzített üzenetet közvetítenek olyan embereknek, akik nem tartják be a társadalmi távolságtartást.

Fontos megjegyezni, hogy a drónokat nem véletlenszerű járőrözés céljából, vagy új rendőri egység tagjaként állították szolgálatba. Nem is a gyalogos járőrök helyettesítésére tervezték. Olyan területeken alkalmazzák őket, ahol erre a környezet és szituáció megkívánja, jelen esetben például fertőzött személlyel való esetleges érintkezés megakadályozásánál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük