A drónok használatának elterjedése az állampolgári jogaink megszűnését jelentik?

A drón-technológiának a közhiedelemmel ellentétben nagy múltja van. Az Egyesült Államok először az első világháború idején, 1916-ban kezdte meg a pilóta nélküli légi járművek (UAV) fejlesztését, ami az első pilóta nélküli repülőgép-technológia őse lett. Aztán 2002-ben a CIA először kezdte el alkalmazni a pilóta nélküli Predator drónt terrorista felkelők kiiktatására az afganisztáni Paktia tartományban.

Rendvédelmi drónok és társadalmi távolságtartás

A drónok széles körben alkalmazhatók a mai technológia által vezérelt világban, és a repülés erejét olyan fogyasztói igények kielégítésére használják, amelyek példátlan szintű kényelmet teremtettek. Ez különösen igaz a COVID-19 és az ebből fakadó társadalmi távolságtartás szükségessége során.

Ételszállító drón

Ennek hatására a szállítási szolgáltatások ugrásszerűen megnőttek, mivel a légi innovátorok és a vállalkozások új módszereket találtak ki az ügyfelek igényeinek kielégítésére, miközben korlátozták a szupermarketekbe való eljárás és a társadalmi érintkezés szükségességét.

Év elején a georgiai Savannah város Rendőrkapitánysága „beszélő drónokat” vetett be, amelyek előre rögzített üzenetet közvetítenek az olyan embereknek, akik nem tartják be a társadalmi távolságtartást.

Fontos megjegyezni, hogy a drónokat nem véletlenszerű járőrözés céljából, vagy új rendőri egységként telepítették, és nem is a gyalogos járőrök helyettesítésére tervezték. Olyan területeken alkalmazták őket, ahol erre szükség volt, ami egyben azt is jelentette, hogy a tiszteket megóvta a fertőzött személlyel való esetleges érintkezéstől.

Az Egyesült Államokban több rendőrségi egység is ugyanezen okból megkezdte a távirányítású drónok használatát, míg az olasz rendőrség drónokat alkalmazott, hogy lebuktassa az egész országra kiterjedő kijárási tilalom megsértőit.

A drogkartell C4-gyel felszerelt drónokat használ

Valójában a több mint száz éves kutatás és fejlesztés után manapság a drónok és használatuk exponenciálisan fejlődött, és nem csak a hollywoodi kasszasikerek légi felvételeinek elkészítésére, ételek és csomagok szállítására, rendőri műveletekre, bűnözők és eltűnt személyek azonosítására, katonai fegyverként lövések leadására használják őket, de egy mexikói drogkartell a C4-es robbanóeszközök szállítására és felrobbantására is használja őket.

A Jalisco Nueva Generacion Kartell (JNGC) állítólag az egyik legerőszakosabb és legveszélyesebb a mexikói drogkartellek között. Ezt a támadó taktikát kezdték el bevetni a rivális kartellek megtámadására Mexikó délnyugati részén.

A C4 egy katonai felhasználásra fenntartott robbanóanyag. A JNGC azonban elkészítette a robbanóanyag rögtönzött változatát, amit egy fémszalag segítségével rögzítenek a drónhoz, majd egy távoli helyről felrobbantják azt.

C4-gyel felszerelt drón

Az érintett terület lakosságának egy része, sőt az önvédelmi csoportok is elkezdtek menekülni a terrorizmus melegágyától, mivel attól tartanak, hogy nem lehet megállítani az e féle támadások új formáját.

Egy tüzelő drón

Ahogy a drón-technológia felmászik a közismert evolúciós létrán, úgy tűnik, hogy a katonai drón-technológia lesz a csúcs, amely a katonák védelmét szolgálja a földön, és remélhetőleg egy új háborús korszakot hoz létre, amely teljesen szükségtelenné teszi a szárazföldi csapatok bevetését az olyan területeken, ahol az Egyesült Államok és a szövetséges erők potenciális áldozatai ellenségei jelen vannak.

A TIKAD drón a legújabb drónújdonságok közé tartozik, amelyet a Duke Robotics fejlesztett ki. Géppuskával, gránátvetővel és különféle egyéb fegyverekkel rendelkezik. A drón a saját súlyának háromszorosát képes felemelni és szállítani.

TIKAD drón

A kis repülő drónt egy ember vezeti, aki egyben irányítja a repülést, az ellenséges célpontok megcélzását, és aki biztonságos helyen tartózkodva húzza meg a ravaszt, látszólag csökkentve a csapatok veszteségeinek lehetőségét.

A pontosság kritikus fontosságú, mivel a csatatéren bekövetkező járulékos károkozás lehetősége nagyon jelentős, ha egy kóbor golyó célpontot téveszt.

„A kicsi ellenséges csapatok zsúfolt civil területeken munkálkodnak, és civileket használnak menedékként. De be kell menni. Még ahhoz is, hogy csak néhány srácot elkapjunk aknavetővel, be kell küldeni egy csapatot, és ott elveszítheted a srácokat. Az emberek megsérülnek. Az operatív kihívás, ez zavart minket.” – nyilatkozta Raziel Atuar alezredes, aki az izraeli hadsereg veteránja már 20 éve, és tartalékosként szolgál az izraeli különleges erőknél.

Az amerikai hadsereg drón rajokat fejleszt

2019. novemberében a Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) egy új típusú drónt kezdett el tesztelni Utah-ban. A drón neve X-61A Gremlin . Egy repülőgépből lehet őket útnak indítani raj formájában, majd küldetésének befejezése után repülés közben befogható.

 

Ez úgy hangzik, mintha valami sci-fi-filmben lenne. Képzeljünk el egy katonai szállító vagy bombázó repülőgépet, amely a törzsében hordozza ezeket az önálló rajzó eszközöket. Ezek körülbelül 250 pilóta nélküli pici repülőgép-rendszerből állnak. Majd kiengedik őket egy katonai repülőgépről és összehangoltan repülnek egy városi területen, önállóan mozogva, saját maguknak megtervezve és optimalizálva repülési útvonalukat.

Ez az új technológia tökéletesen ideális lenne különféle küldetésekhez, és képes lenne navigálni a komplex városi környezetben. A DARPA szerint a raj adaptív viselkedési képességekkel rendelkezik, amelyek meghaladják a távvezérelt pilóta nélküli repülőgép-rendszerek hagyományos képességeit, lehetővé téve az üzemeltetők számára, hogy testreszabják a raj taktikáját.

Az ok, amiért a DARPA az X-61A Gremlin megtervezésére törekedett, a katonai kiadások csökkentésére tett erőfeszítés volt, mivel ez az újítás lehetővé tenné, hogy szélesebb körben legyenek a drónok bevetve, mint amire képesek lennének, ha egy légibázisról vetnék be őket. Az amerikai hadsereg hosszú évekig dolgozott egy korábbi koncepción, és még 2017-ben tesztelt egy hasonló, mikro-UAV-okból álló önálló légi rajrendszert.

Aggodalom az emberi jogok megsértése miatt

Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem mesterséges intelligencia (AI) és robotika professzora mély aggodalmát fejezte ki az emberi jogok megsértése miatt a nagy, rögzített szárnyú drónok használatával kapcsolatban. Igaz ugyanis, hogy az új drón-technológiai hullámnak köszönhetően sokkal egyszerűbb a kereszttűzbe kerülő ártatlan embereket megölni.

Sharkey az elmúlt évtizedben „gyilkos robotok” ellen küzdött, nevezetesen olyan robotok ellen, amelyek teljesen önálló, számítógéppel működő fegyverek, amelyeket úgy terveztek, hogy képesek legyenek követni és kiválasztani a célpontokat emberi kezelő nélkül. Sharkey kijelentette:

A nagy katonai drónoknak általában több ezer méterrel kell a fejünk fölött repülniük, hogy célba érjenek, de ezek a kisebb drónok könnyedén repülhetnek az utcán erőszakot alkalmazva.

A Sharkey által megosztott egyik különös aggodalom valós is lehet. A katonai drón-technológiát a fenyegető szereplők képesek lemásolni. Ha a drónokon lévő fegyverek alkalmazása egyre szélesebb körben terjedésnek indul, akár városi háborúkban, akár belföldi terrorizmusban, de még a kereskedők által értékesített módosított drónok is félelemre adhatnak okot, mint például a JNGC drogkartell esetében.

Azt már tudjuk, hogy az Iszlám Állam robbanószerekkel megrakott drónokat használ az emberek megölésére. Mi akadályozza meg őket abban, hogy ez a kezükbe kerüljön? A másolás nem volt lehetséges nagy katonai drónok esetében, de ha egyszer felmerült az ötlet, hogy automata fegyvereket rögzíthetnek rájuk, és távolról is működtethetik, így már sokkal könnyebb,“- mondta Sharkey.

A kérdés továbbra is fennáll: drónok vagy polgári szabadságjogok?

Ahogy a drónok népszerűsége folyamatosan növekszik, úgy maguk a drónok is. A Szövetségi Légiközlekedési Hatóság előrejelzése szerint az amerikai drón-hobbisták 2021-ig 3,5 millió drón birtokában lesznek, és 1,6 millió kereskedelmi drón lesz működésében.

Ahogy növekszik az égbolton a drónok száma, úgy nőnek az aggodalmak a magánélettel és a biztonsággal kapcsolatosan. Például már számos olyan eset történt, amikor az állampolgárok lelőtték a területeik felett repülő drónokat. Nem mindenki osztja ugyanazt a véleményt erről a technológiáról.

Az emberek negatív véleménye a drónokról vitathatatlanul abból fakad, hogy a kormányok gyakran túlzott hatalmat gyakorolnak. Mint például a Baltimore-i tiltakozások esetében még 2015-ben, ami Freddie Gray halála miatt volt. A férfit letartóztatták egy rugós kés birtoklása miatt, és 45 perccel később a rendőrségi őrizetben meghalt. Eszméletlen volt és nem lélegzett. Amikor az emberek a drónokra gondolnak, rögtön a „megfigyelés” jut eszükbe.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) bizonyítékokat szerzett arra vonatkozóan, hogy az FBI drónokat használt a Freddie Gray halálát követő baltimore-i tüntetések résztvevőinek megfigyelésére.

Ugyanebben az évben az ACLU nyilvántartásokat szerzett az FBI-tól, amelyek igazolták, hogy az ügynökség legalább 10 megfigyelő repülési küldetést hajtott végre Baltimore városa felett, miközben a város utcái tele voltak Grey halálát tiltakozó és gyászoló polgárokkal.

Ahogy a technológiai világ továbbra is új és innovatív technológiákat fejleszt, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék, a polgári szabadságjogok elleni támadásokkal kapcsolatos aggályok mindig is fenn fognak állni. Mindeközben mindkét fél arra fog törekedni, hogy meggyőzze a másikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük