Nyugodj békében 25BTC korszak – 2012/2016 számokban

2016 július 9.-én lezárult a kultikus 25BTC korszak a bitcoin-bányászat történetében. A bányászatért járó jutalom 25 BTC-ről 12.5-re zsugorodott.

A 2012 és 2016 közötti periódus volt az az éra, amikor a bitcoinnak és a mögötte rejlő blokklánc technológiának végérvényesen sikerült kitörni a korai alkalmazók és garázs-zsenik jellemezte közegből és elnyernie (mégha egyelőre perifériális) létjogosultságát a nagy pénzügyi technológiai innovációk porondján.

A hobbiinformatikusok unaloműzőjeként indult bitcoin bányászat a négy év során komoly vállalkozássá nőtte ki magát: Kína és más országok eldugott szegleteiben számítógépek ezrei garantálják a számítási kapacitást a tranzakciók végrehajtásához és ellenőrzéséhez, amiért jutalmuk bitcoin.

A dinamikus növekedés nem csak a bányászatra állított gépek számában volt tetten érhető: növekedett az elfogadóhelyek, tranzakciók száma, megugrott a bitcoin befektetések nagysága és stabilizálódott az árfolyam (mégha az időszakos extrém áringadozás meg is maradt).

Az éra klasszikussága tetten érhető a Bitcoin Magazine által kiadott infografikán is, amit a Bitcoin Bázis bátorkodott kicsit megbuherálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük