#Okboomer: egy évtizede nem ment ilyen rosszul a tőzsdeguru milliárdosnak

Kopni látszik Warren Buffett (képen) milliárdos tőzsdeguru, a boomer és idősebb generáció kedvelt befektetőjének az imázsa, miután 2019 volt a Berkshire Hathaway egyik legrosszabb éve az elmúlt 10 évben.

Buffett ismerten gyűlöli az újgenerációs kriptovalutákat, különösen a bitcoinnal nincs kibékülve. 2018-ban például egyenesen “patkányméregnek” nevezte, amibe csak illúziókat kergető befektetők invesztálnak. De ez legyen a legkisebb gond, ugyanis mialatt a Berkshire Hathaway elmúlt éve inkább bukta volt, addig a bitcoin árfolyama 95%-kal emelkedett 2019 januárja óta.

A Berkshire Hathaway részvényárfolyama mindössze 11%-kal nőtt, ami jóval elmarad az S&P 500-as tőzsdeindex 29%-os átlagától. Pedig a befektetési társaság nem kis cégekbe vásárolta be magát az elmúlt pár évtizedben. Portfóliójában ott figyel az Apple is, aminek részvényárfolyama egy év alatt 151 dollárról 300 dollárra ugrott.

A Berkshire mintegy 700 milliárd dollár értékű eszközt kezel, készpénzállománya elérte a 126 milliárd dollárt, ami alig marad el a bitcoin aktuális 144 milliárd dolláros eszközértékétől.

Az akvizíciók terén se jeleskedett az elmúlt évben a Berkshire, sőt az utolsó komolyabb shopping 2016-ban volt, amikor 32 milliárd dollárért vásárolt részesedést az amerikai Precision Castparts ipari vállalatban, ami az űriparnak és a védelmi szektor gyártóinak szállít be.

2019. februárban Buffett így írt az éves részvényeseknek címzett levelében:

Az elkövetkező években reméljük, hogy a többlet likviditásunk nagy részét olyan vállalkozásokba tudjuk kihelyezni, amelyeket a Berkshire permanensen birtokol. A rövid távú kilátások azonban nem jók: az árak túl magasak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tisztességes hosszú távú kilátásokkal rendelkeznek.

Ez a kiábrándító valóság azt jelenti, hogy 2019-ben valószínűleg újra megnövekszik a forgalomképes részvények állománya. Ennek ellenére továbbra is reménykedünk egy elefántméretű akvizícióban. Így 88 és 95 éves korunkra – én vagyok a fiatalabb – ez a kilátás továbbra is gyorsabb szívverésre készteti Charlie [Munger alelnök] és az én szívemet. (Már az, hogy írtam egy lehetséges felvásárlásról a pulzusszámom emelkedését eredményezte.)

Izgalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük