Okcoin CEO: a CBDC-k bevezetése disztópikus világhoz vezet

Hong Fang, a San Francisco-i székhelyű Okcoin kriptotőzsde vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a blokklánc kormányzati irányítása a központi bankok által kibocsátott digitális valutákon (CBDC-ken) keresztül disztópikus világ kialakulásához vezethet.

David Linnek adott interjújában Fang kifejtette, hogy szerinte a központi banki digitális valuták bevezetése valójában a kormányok eszköze arra, hogy átvegyék az irányítást a magánemberek élete felett:

„Ez az irányításról szól – minden irányításáról. Ha pedig az irányítás a kormány kezében van, nagyon nehezen fogja feladni azt, ezért úgy gondolom, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk ezzel kapcsolatban.

A blokklánc növeli az átláthatóságot, és ha hozzávesszük a pénzt, majd a kormány ellenőrzése alá helyezzük, akkor alapvetően a két világ gonoszságát kapjuk eredményül, nem igaz?”

Fang az interjú során örömét fejezte ki a CBDC-k floridai tilalmával kapcsolatban, és kiemelte, hogy a Bitcoin (BTC) a digitális jegybankpénzekkel ellentétben arról szól, hogy nagyobb szabadságot és irányítást biztosítson az egyének számára.

„A technológia ilyen hatalmat ad az egyének kezébe. Eszközöket biztosít az egyéneknek, és megszabadít minket a vállalatoktól…

De a pénz a végső réteg. Ha a pénzt kontrollálni lehet, az eléggé kétségbeejtő, és valójában láthatod a világ más részein; a világ azon részein, ahol a pénz ellenőrzés alatt áll… disztópia uralkodik.”