Olajválság Las Vegasban, a 73-as krízishez hasonlóan nincs benzin a kutakon

Az 1970-es években kitört olajválsághoz hasonló üzemanyaghiány és árrobbanás okoz fejfájást a Las Vegasban élőknek. A történelem ismétli önmagát?

Feltehetőleg mindenki hallott már az 1973-ban, majd 1979-ben bekövetkezett olajkrízisről. Az 50-es, 60-as években az elképesztő mértékű gazdasági fejlődés, a világ népességének növekedése, az olajpocséklás az olajárak növekedéséhez vezetett. A fogyasztói társadalmat sokkolta a kialakult helyzet, hisz sokan csak ekkor szembesültek azzal, hogy olaj (benzin) nélkül mi mindenről le kellene mondani. Ez leginkább az Egyesült Államokban volt érezhető, ahol nevetségesen alacsony áron értékesítették korábban az üzemanyagot, ezért minden háztartásban benzinzabáló gépkocsikat tartottak, volt ahol többet is. A válságban az üzemanyagok ára jócskán emelkedett, a vásárolható mennyiséget pedig az államok korlátozták. A benzinkutak tartályai kiürültek, az emberek pánikba estek.

Az első olajválság óta közel 50 év telt el, de a mértékletesség még mindig nem az amerikaiak sajátja. Továbbra is nagy fogyasztású gépkocsikkal cirkálnak, háztartásonként akár 3-4 autót is tartanak. Las Vegasban azonban hasonló élményekben lehetett a lakosságnak része, mint az 1970-es években. A közösségi médiát elárasztották a helyiek bejegyzései, miszerint több benzinkúton elfogyott az üzemanyag, vagy drasztikusan árat emeltek.

Egy Twitter felhasználó azt írta, hogy a Chevron márkájú benzinkutakat szinte mindenhol lezárták Las Vegasban, mert nincs több üzemanyagjuk. Úgy tudni, hogy a nyugati parti államokban megugrott az üzemanyagok iránti kereslet, ami következtében korlátozások léptek életbe a nevadai csővezetékeken. Magyarul szólván nincs több olaj.

A helyiek kétségbeestek, hiszen volt, aki Las Vegast bejárva csak “Üzemen kívül” táblára lelt, tankolni nem tudott. Többen azt írták, hogy találtak még nyitva tartó benzinkutat, de döbbenten tapasztalták, hogy a benzin ára megemelkedett. Egy hölgy azt nyilatkozta a Review Journal-nak, hogy korábban 35 dollárért tankolta meg az autóját, ami ma már 50 dollárba kerül.

A legfrissebb inflációs adatok azt mutatják, hogy az amerikaiak jelenleg az elmúlt több mint egy évtized leggyorsabb fogyasztói áremelkedését tapasztalják. Az olaj ára az elmúlt 12 hónapban 20,2%-kal emelkedett. Jerome Powell ugyanakkor továbbra is megállás nélkül nyomtatja a pénzt, miközben arról próbálja meggyőzni a népet, hogy nincs miért aggódni, minden a legnagyobb rendben van. A FED elnöke szerint a fogyasztói árak (például az üzemanyagárak) drámai emelkedése csak egy átmeneti jelenség, ami miatt nem érdemes a lakosságnak pánikba esnie. Mondja meg ezt annak is, aki két bezárt üzemanyagtöltő állomás között robbant le benzin hiányában…

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük