Az Olasz Bankszövetség elindította a digitális euró pilotprogramját

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Olasz Bankszövetség, vagy másnéven ABI elindította a digitális euró tesztelési programját, mivel az Európai Központi Bank még mindig nem hozott egyértelmű döntést a CBDC-vel kapcsolatban.

A bankszövetség hivatalos közleménye szerint a szervezet kutatás-fejlesztési ága, az ABI Lab az ország kereskedelmi bankjaival együtt dolgozik a digitális euró kísérleti programján.

Az ABI által indított projekt állítólag két fő területre fog összpontosítani: a műszaki megvalósíthatóságra és a digitális valuta programozhatóságára.

Egy olasz vállalati hálózatépítésre specializálódott vállalat, a SIA segíti a konzorciumot a műszaki megvalósíthatósági tanulmányok elvégzésében. A SIA egyébként a Project Spunta, az ABI blokklánc hálózatának kidolgozásában is aktívan részt vesz.

Míg a bankszövetség projektje a digitális euróra összpontosít, semmi nem utal arra, hogy Olaszország központi bankja részt venne a programban. Ehelyett olyan együttműködőket nevez meg, mint a PwC tanácsadó óriás.

Az ABI úgy véli, hogy az Európai Központi Bank döntéséig fel kell készíteni az olasz bankokat egy olyan jövőre, amelynek része lesz a digitális euró is. A projekt céljait és célkitűzéseit kommentálva az ABI szóvivője úgy fogalmazott:

“A kezdeményezés célja, hogy proaktív módon támogassa az Olaszországban működő bankokat a jövőre irányuló felkészülés során. Nem célja a digitális valuta bevezetéséről szóló EKB döntés megelőlegezése, de fel szeretnénk tárni a lehetséges felhasználási eseteket, és előzetesen átgondolni a megvalósítás következményeit.”

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke még novemberben jelentette be, hogy az unió 2021 januárjában kíván dönteni a digitális euró bevezetéséről és annak mikéntjéről. Korábbi jelentések szerint a CBDC létrehozásához legalább 5 évre van szükség, így még sokat kell várnunk arra, hogy digitális euróval fizethessünk a sarki közértben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.