2021 januárjában döntés születhet a digitális euró sorsáról

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke bejelentette, hogy az unió 2021 januárjában kíván dönteni a digitális euró bevezetéséről és annak mikéntjéről.

Lagarde úgy véli, hogy jövő év elején mindenképpen dűlőre kell jutni, hogy mi legyen a virtuális pénzzel. November 12-én, egy online megbeszélésen az EKB feje kijelentette, hogy az Európai Központi Bank nem akar más, unión kívüli országgal versenyezni az első helyért, hiszen itt nem az a lényeg, hogy ki adja ki előbb a CBDC-t. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az EKB októberben elindított konzultációjának eredménye a digitális euróval kapcsolatban 2021 januárjában elkészül.

“Ekkor döntünk tehát arról, hogy tovább haladunk-e a digitális euróval vagy sem” – jelentette ki Lagarde. “A sejtésem – de ez egy olyan döntés, amelyet együttesen fogunk majd meghozni – az, hogy jó irányba haladunk.”

Az EKB elnöke szerint a banknak még mindig vannak kétségei a CBDC projekttel kapcsolatban. A felhasználók adatvédelme mellett azt is meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehetne a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megakadályozni. Lagarde a Facebook Libra és Kína digitális jüanjának kísérleti programjairól is beszélt. Kijelentette, hogy a kínai virtuális pénz sem egyik napról a másikra született meg, ezzel is érzékeltetve azt, hogy a digitális euró létrehozása és bevezetése egy hosszadalmas folyamat lesz.

“Ez egy olyan projekt, amely kidolgozása valószínűleg két, három, négy évig is eltarthat.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük