Az olasz kormány blokkláncot akar a bűncselekmények visszaszorítására

November 6-án kezdődött és november 8-án lett vége a benzinkutasok, kőolaj- és földgázszolgáltatók sztrájkjának Olaszországban. Mind a közutak mentén, mind pedig az autópályákon zárva tartottak a benzinkutak, megbénítva ezzel a forgalmat. A vállalkozók az olasz Öt Csillag Mozgalom kormánya által hozott új adózási és adminisztrációs rendszer, valamint a kőolaj és földgázszolgáltatók bizonyos jogainak megvonása ellen tiltakoztak országszerte. A megmozdulást különböző egyesületek és szervezetek is támogatták.

A tiltakozók szerint az olasz kormány teljesen értelmetlen szabályozást kíván bevezetni. Az elektronikus számlázástól a telematikus pénztárgépeken át, a napi regisztrációs módszerek elektronikus bevezetéséig, melyek drasztikusan megváltoztathatják az egész szektort. Sokan arra panaszkodnak, hogy a kormány az új szabályozás meghozatala előtt, nem egyeztetett az érintettekkel és nem vizsgálta meg a módosítások esetleges következményeit. A kormány ugyanakkor meg van győződve arról, hogy az új rendszer pozitív változásokat hoz nemcsak a szektorba, de a közügyekbe is.

A blokklánc technológia és az elosztott főkönyv jelenthetik a megoldást

A sztrájkra reagálva az Öt Csillag Mozgalom azt mondta, hogy az új szabályzatra mindenképp szükség van, melyet a modern technológiákkal, a blokklánccal és az elosztott főkönyvi technológiával (DLT) ötvöznének. A pénzügyi szabályozás módosításával az illegális tevékenységeket kívánják visszaszorítani és ezzel azokat a vállalkozásokat segíteni, akik tisztességesen működnek. A blokklánc technológia bevezetésével nyomon tudnák követni a kőolaj és földgáz termékek útját az ellátási lánc minden szakaszában. Ezzel visszaszoríthatnák az üzemanyag csempészetet, a hamisítást és az adócsalás is könnyebben lefülelhető lenne.

Az olasz közigazgatás a bürokráciáról és az átláthatatlanságáról híres. Ezt a káoszt kihasználva bizonyos iparágak, többek között a kőolaj és a földgázipar is, kifejezetten vonzóak a bűnözők számára. Az illegális tevékenységek nemcsak az állami kasszát rövidítek meg, de a tisztességesen dolgozó és adózó vállalkozásokat is ellehetetlenítik. A blokklánc technológia kifejezetten pozitív hatást gyakorolhatna, a sokszor kaotikus rendszer minden szintjére. Más szektorok esetében is alkalmazhatnák az innovatív technológiát, mellyel drámai mértékben csökkenthető lenne az visszaélések száma.