Olaszország frusztráló fejleményekkel szolgál a kriptovaluták számára

Olaszország, az Európai Unió egyik legnagyobb gazdasága új intézkedéseket vezet be, amelyek jelentős hatással lehetnek a kriptovaluta piacra. Az új szabályozások célja a piaci manipuláció megakadályozása és a kriptovaluta piac biztonságának növelése.

Új intézkedések és bírságok

Olaszország új intézkedéseket fog bevezetni, amelyek szigorúbb szabályozást és súlyos bírságokat tartogatnak a kriptovaluta piac szereplői számára. A Reuters által megvizsgált tervezet szerint az új szabályozás célja a piaci manipuláció megakadályozása és a befektetők védelme.

A tervezet szerint az olasz kormány 5 000 eurótól 5 millió euróig terjedő bírságokat szabhat ki olyan bűncselekmények esetén, mint a bennfentes kereskedelem, a belső információk illegális nyilvánosságra hozatala vagy a piaci manipuláció. A tervezetet várhatóan még ma jóváhagyja a kabinet.

Az Európai Unió szabályozási keretrendszere

Az új intézkedések az Európai Unió kriptoszektor számára kidolgozott szabályozási keretrendszere, azaz a MiCA bevezetésének részeként jönnek létre. A MiCA keretrendszer egyik kulcsfontosságú része annak meghatározása, hogy mely helyi szabályozók (úgynevezett nemzeti illetékes hatóságok) fogják felügyelni a kriptoellenőrzést.

A Reuters szerint a tervezet az Olasz Központi Bankot és a piaci felügyeleti szervezetet, a Consobot jelöli ki a feladat ellátására. Az intézkedések célja a piac átláthatóságának növelése és a befektetők védelme.

Az olasz kriptovaluta piac helyzete

Olaszország már egy ideje készül a MiCA keretrendszerének követésére. A központi bank kormányzója megjegyezte, hogy bár az olasz háztartások mindössze 2%-a rendelkezik „átlagosan szerény mennyiségű kriptovalutával”, az ország mégis fontosnak tartja a piac szabályozását és a befektetők védelmét.

Ezenkívül Olaszország kötelező regisztrációs követelményt vezetett be az országban működő kriptocégekre vonatkozóan. Azonban állítólag 73 céget hagytak jóvá virtuális pénzszolgáltatóként anélkül, hogy alaposan ellenőrizték volna a befektetők biztonságát. Az új szabályozások célja, hogy ezen a területen is szigorúbb ellenőrzést vezessenek be.

A jövőbeni kilátások

Az új intézkedések bevezetésével Olaszország azt reméli, hogy növeli a kriptovaluta piac átláthatóságát és biztonságát. A szigorúbb szabályozások és a súlyos bírságok célja a piaci manipuláció megakadályozása és a befektetők védelme.

Ahogy az Európai Unió országai felkészülnek a MiCA keretrendszer bevezetésére, Olaszország az egyik vezető szereplőként lép fel a kriptovaluta piac szabályozásában. Az új intézkedések várhatóan jelentős hatással lesznek a piacra.