Olyanba ütné bele az orrát az EU, amit Kína biztosan nem szívlelne

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint a béke és a stabilitás döntő fontosságú Európa számára, amiért európai járőrhajókat küldene a Tajvani-szorosba.

Borrell kihangsúlyozta, hogy a sziget „gazdasági, kereskedelmi és technológiai szempontból is érint minket”, majd sürgette az európai haditengerészeteket, hogy biztosítsák a sziget védelmét.

Felszólítom az európai haditengerészeteket, hogy járőrözzenek a Tajvani-szorosban, hogy megmutassák Európa elkötelezettségét a hajózás szabadsága mellett” – tette hozzá.

Borrell megjegyzései szembemennek Emmanuel Macron francia elnök álláspontjával, aki – miután találkozott Hszi Ching-ping kínai elnökkel – kihangsúlyozta: Európa nem követeheti az USA tajvani politikáját. Az elnök ezzel együtt megfogalmazta az EU stratégiai autonómiáját, amely támogatja a KKP gondolatát, miszerint a Nyugat hanyatlik, Kína pedig megerősödik.

“A paradoxon az lenne, hogy pánik miatt azt hisszük, hogy mi csak Amerika követői vagyunk. Az európaiaknak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy érdekünkben áll-e felgyorsítani egy tajvani válságot? Nem. A legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, hogy nekünk, európaiaknak ebben a témában követőkké kell válnunk” – fogalmazott.

A francia elnök szerint „ha a két szuperhatalom közötti feszültség tovább eszkálálódik, nem lesz sem időnk, sem erőforrásunk a startégiai autonómiánk finanszírozására, és vazallusok leszünk”.

Mindeközben a kínai hadsereg folyamatosan hadgyakorlatot tart a Tajvani-szorosban, és nemrégiben egy csapássorozatot is szimulált. Ami pedig azt illeti, Kína minden bizonnyal további provokációnak tekintene minden olyan forgatókönyvet, amely szerint az európai országok és az USA tengeri jelenlétet tervez a Tajvani-szorosban.

Kapcsolódó cikkeink:

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek