Egyre több a bitcoin átverés a közösségi médiában

Egy új tanulmány szerint a digitális pénz értékével párhuzamosan rohamosan terjed a bitcoin átverés különböző formái a közösségi médiában.

Egyre több a bitcoin átverés

A Zerofox kiberbiztonsági cég adott ki egy tanulmányt bitcoin átverés témában. Arra jutottak, hogy miután a kriptopénz ára meghaladta az arany árát, hirtelen megnövekedett a bitcoinnal kapcsolatos csalások száma.

Eddig összesen 3618 olyan URL címet azonosítottak, amely bitcoinnal kapcsolatos témával veri át az áldozataikat. De nem minden bitcoin átverés rendelkezik külön URL címmel.

Előfordul, hogy csak egy bejegyzés jön létre valamelyik közösségi médián. Sokszor direkt üzeneteken, telefonon vagy email keresztül érkezik a felhívás a csalóktól.

A kiberbiztonsági cég összesen 8742 bejegyzést talált, melyeket 416 alkalommal osztottak meg a három hetes vizsgált időtartam alatt. A csalók ráadásul az esetek 68%-ában saját, erre a célra kialakított profillal rendelkeznek.

“Egy dolgot megtanultunk a közösségi médián keresztül bonyolított csalásokról. Csak akkor lehet sikeres egy bitcoin átverés, ha pénzzel és gyors meggazdagodással kapcsolatos témát vet fel az áldozatainak.”

A Zerofox az elemzésében arra jutott, hogy az összes bitcoin átverést tartalmazó URL címet eddig 126 millió alkalommal osztották meg a közösségi médián keresztül. Külön kiemelik azonban, hogy nem minden oldalt ugyanannyiszor osztanak meg. Volt két oldal, amelyek 40 millió megosztást kaptak és további kettő, amely 10-10 millió megosztást kapott.

Sokféle csalással lehet találkozni

A tanulmányban a bitcoin átverések 4 különböző típusát azonosították.

Léteznek olyan bitcoinnal kapcsolatos oldalak, melyek URL címét beírva egy kártékony program akar telepítődni a gyanútlan felhasználók gépére. Ezek a vírusok aztán a legkülönbözőbb módokon okozhatnak kárt. Vannak billentyűzet követők, melyek a jelszavakra mennek, de rosszabb esetben  akár az egész gépet is zárolhatják ezek a programok.

A bitcoin átverések másik csoportját az adathalász megkeresések jelentik. Emailen vagy bármely közösségi médián keresztül találják meg az áldozataikat a csalók. Egy segélykérő vagy hivatalosnak szánt üzenet segítségével csalják ki az felhasználóktól a pénzügyi adataikat, jelszavaikat.

A harmadik nagy csoport a csalások között a gyors megggazdagodást ígérő oldalak. Itt egy kezdeti regisztrációs díjat kérnek a csalók a leendő áldozatoktól, melyet a felhasználók annak reményében fizetnek ki, hogy a bitcoinjaikat megtöbbszörözhetik. Sajnos azonban nyereség helyett, sosem látják viszont a befizetéseiket.

És végül a negyedik fajta átverés a bitcoinnal kapcsolatos piramis játékok, melyek révén maga a csaló oldal is még gyorsabban terjed, hiszen sokan azért osztják meg ezeket az akciókat, mert abban bíznak, ettől több bevételhez jutnak. Azonban sajnos erről szó sincs, a kezdeti befektetés itt sem térül meg sose, hiába hív meg az ember új felhasználókat.

Mivel a bitcoin egy decentralizált, relatív anonim fizetési lehetőséget biztosít, a csalók előszeretettel alkalmazzák az átveréseik finanszírozásához. Azonban ha kellő körültekintéssel internetezünk és informálódunk, akkor elkerülhetjük ezeket a bitcoin átveréseket.

Bizonytalanság esetén jobb megkérdezni a kriptoközösséget. Mi is készítettünk már több összefoglalót itt és itt a kriptopénzes csalásokról.

6 thoughts on “Egyre több a bitcoin átverés a közösségi médiában

 • Ezt ismeri valaki? Mi a véleményetek?
  manager.aurumcrowdfunding.com/

  Válasz
  • Hi Wick,

   Nagyon is! ‘Bitcoin alapú önkéntes Adományozó Rendszer’ -> Ilyen nem létezik. Egyébként a lényege az ilyen rendszereknek, hogy minél több embert beszervezz magad alá, és természetesen valaki érted is pénzt/tokent/bitcoint/vállveregetést kapna, ha beszervezne. Piramis játék klasszikus példája. Mindenkinek: aki pénzt kér tőled, hogy Te még több pénzt csinálhass, az átverés!

   Válasz
 • Hi Wick,

  Igen én is észrevettem hogy egyre nagyobb az átverés itt is. A gerinctelenek itt is műkodnek. Vannak Bitcoin duplázok három hete utaltam el a pénzt ,azota semmi de már az email sem látezik írtam a blockchain-nek hogy nyomozzák le de semmi. ez az email cime [email protected]

  A másik a bitcoin generátor ebben kb 0,06BTC -m ment rá többszöri probálkozással osszesen 0,76BTC 0,34BTC és 0,2BTC előállításával probálkoztam én már nem hiszek ezeknek.
  Ennek weblap címe: http://www.freebitmaker.biz.

  Udv Antal

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.