Egyre több a bitcoin átverés a közösségi médiában

Egy új tanulmány szerint a digitális pénz értékével párhuzamosan rohamosan terjed a bitcoin átverés különböző formái a közösségi médiában.

Egyre több a bitcoin átverés

A Zerofox kiberbiztonsági cég adott ki egy tanulmányt bitcoin átverés témában. Arra jutottak, hogy miután a kriptopénz ára meghaladta az arany árát, hirtelen megnövekedett a bitcoinnal kapcsolatos csalások száma.

Gyors meggazdagosád a lényegEddig összesen 3618 olyan URL címet azonosítottak, amely bitcoinnal kapcsolatos témával veri át az áldozataikat. De nem minden bitcoin átverés rendelkezik külön URL címmel.

Előfordul, hogy csak egy bejegyzés jön létre valamelyik közösségi médián. Sokszor direkt üzeneteken, telefonon vagy email keresztül érkezik a felhívás a csalóktól.

A kiberbiztonsági cég összesen 8742 bejegyzést talált, melyeket 416 alkalommal osztottak meg a három hetes vizsgált időtartam alatt. A csalók ráadásul az esetek 68%-ában saját, erre a célra kialakított profillal rendelkeznek.

.

“Egy dolgot megtanultunk a közösségi médián keresztül bonyolított csalásokról. Csak akkor lehet sikeres egy bitcoin átverés, ha pénzzel és gyors meggazdagodással kapcsolatos témát vet fel az áldozatainak.”

A Zerofox az elemzésében arra jutott, hogy az összes bitcoin átverést tartalmazó URL címet eddig 126 millió alkalommal osztották meg a közösségi médián keresztül. Külön kiemelik azonban, hogy nem minden oldalt ugyanannyiszor osztanak meg. Volt két oldal, amelyek 40 millió megosztást kaptak és további kettő, amely 10-10 millió megosztást kapott.

Sokféle csalással lehet találkozni

A tanulmányban a bitcoin átverések 4 különböző típusát azonosították.

Léteznek olyan bitcoinnal kapcsolatos oldalak, melyek URL címét beírva egy kártékony program akar telepítődni a gyanútlan felhasználók gépére. Ezek a vírusok aztán a legkülönbözőbb módokon okozhatnank kárt. Vannak billenytyűzet követők, melyek a jelszavakra mennek, de rosszabb esetben  akár az egész gépet is zárolhatják ezek a programok.

A bitcoin átverések másik csoportját az adathalász megkeresések jelentik. Emailen vagy bármely közösségi médián keresztül találják meg az áldozataikat a csalók. Egy segélykérő vagy hivatalosnak szánt üzenet segítségével csalják ki az felhasználóktól a pénzügyi adataikat, jelszavaikat.

A harmadik nagy csoport a csalások között a gyors megggazdagodást ígérő oldalak. Itt egy kezdeti regisztrációs díjat kérnek a csalók a leendő áldozatoktól, melyet a felhasználók annak reményében fizetnek ki, hogy a bitcoinjaikat megtöbbszörözhetik. Sajnos azonban nyereség helyett, sosem látják viszont a befizetéseiket.

És végül a negyedik fajta átverés a bitcoinnal kapcsolatos piramis játékok, melyek révén maga a csaló oldal is még gyorsabban terjed, hiszen sokan azért osztják meg ezeket az akciókat, mert abban bíznak, ettől több bevételhez jutnak. Azonban sajnos erről szó sincs, a kezdeti befektetés itt sem térül meg sose, hiába hív meg az ember új felhasználókat.

Mivel a bitcoin egy decentralizált, relatív anoním fizetési lehetőséget biztosít, a csalók előszeretettel alkalmazzák az átveréseik finanszírozásához. Azonban ha kellő körültekintéssel internetezünk és informálódunk, akkor elkerülhetjük ezeket a bitcoin átveréseket.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Ledger Wallet protects your bitcoins

Bizonytalanság esetén jobb megkérdezni a kriptoközösséget. Mi is készítettünk már több összefoglalót itt és itt a kriptopénzes csalásokról.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

9 megjegyzés a “Egyre több a bitcoin átverés a közösségi médiában” cikkhez

 • Ezt ismeri valaki? Mi a véleményetek?
  manager.aurumcrowdfunding.com/

  Válasz
  • Hi Wick,

   Nagyon is! ‘Bitcoin alapú önkéntes Adományozó Rendszer’ -> Ilyen nem létezik. Egyébként a lényege az ilyen rendszereknek, hogy minél több embert beszervezz magad alá, és természetesen valaki érted is pénzt/tokent/bitcoint/vállveregetést kapna, ha beszervezne. Piramis játék klasszikus példája. Mindenkinek: aki pénzt kér tőled, hogy Te még több pénzt csinálhass, az átverés!

   Válasz
 • Hi Wick,

  Igen én is észrevettem hogy egyre nagyobb az átverés itt is. A gerinctelenek itt is műkodnek. Vannak Bitcoin duplázok három hete utaltam el a pénzt ,azota semmi de már az email sem látezik írtam a blockchain-nek hogy nyomozzák le de semmi. ez az email cime support@freebitc.xyz

  A másik a bitcoin generátor ebben kb 0,06BTC -m ment rá többszöri probálkozással osszesen 0,76BTC 0,34BTC és 0,2BTC előállításával probálkoztam én már nem hiszek ezeknek.
  Ennek weblap címe: http://www.freebitmaker.biz.

  Udv Antal

  Válasz
 • Sziasztok!
  Hallott valaki az Inviaworld nevű cégről? Állítólag bérleti díj ellenében coin bányász kapacitást lehwt bérelni tőlük.

  Válasz
 • Hello! Hallott már valaki az Inviaworld nevű cégről?
  Bányász kapacitást lehet bérelni tőlük, ha nem átverés az egész

  Válasz
 • Az INVIAWORLD is megérne egy cikket ide, hogy a valós információk is eljussanak az emberekhez, ne csak a kapzsi MLM hiénák állításai.
  Ráadásul el kell mondani, hogy nem az MLM-el van a baj, ha nem az olyan emberekkel akik az ilyen típusú cégeket csinálják, hiszen MLM-ben is vannak jó cégek, jó termékek, igazából semmiben nem különbözik egy affilate rendszertől, DE mostanában csak a bújtatott, jogilag szinte megtámadhatatlan bújtatott pilótajáték gyanús cégek működnek, amiket a szokásos arcok indítanak el.

  Az InviaWorld is sok kérdést vett fel nézzük a legfontosabbakat:

  1. 115 MH/s -el 273 EUR termel 1 hónap alatt.
  Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy ez hogyan lehetséges?
  Nézzük meg egy hivatalos kalkulátorral, ami még ha egy picit tévedhet is, soha nem tudod a közelébe állítani: https://www.coinwarz.com/calculators
  A mostani nehézségi fokkal és árakkal számolva egy 115MH/s-es gép talán ha a felét 130 dollárt eltud érni, de akkor már nagyon optimistán számoltunk.
  Ők mit tudnak, amit a legnagyobb bányákkal rendelkező, a legolcsóbb árammal Kínától – Amerikáig működő bányászvárosok sem tudnak elérni.
  Hol vannak ezek a szerverek farmok és csoda gépek, amelyek a mostani létező legnagyobb technológiát is meghaladják?

  2. A rendszerük folyamatosan figyeli, hogy melyik kriptopénzt lehet a legjobban kitermelni és azonnal áttud állni egy másikra, ha az nyereségesebb bányászat szempontjából.
  A jelenlegi tudásunk szerint nem létezik olyan rendszer ami tudná figyelni. Annyira bonyolult az egész, hogy a legnagyobb bányász cégek is célirányosan tudnak termelni.
  Miért?
  Vegyünk egy hétköznapi példát. Gondolj bele mondjuk van egy gyárad ami egy autót gyárt, mondjuk AUDI A6-ot. Figyeled a piacot és azt mondod, hogy most jobban megy az A3-om, akkor átállok rá, mert azt jobban megéri termelni. Ugyanazok a gépek, mégis újra kell állítani a mindent. Na kb ennyire bonyolult átállítani egy bányarendszert egy másik termelésére.
  Ha mégis megtudnák tenni, akkor ők rendelkeznek a kripto piac szentgráljával, és olyan már dollármilliárdos cégeket hazudtolnak meg, akik budapesti kerület nagyságú farmokat üzemeltetnek.

  3. Ez az automatikus rendszert más nem alkalmazza, annyira egyedi hogy csak nekik van.
  Ha ezek a dollármilliárdos bányászfarmok nem tudják megcsinálni tengernyi pénzzel és a legjobb szakemberekkel, akkor egy noname cég megtudja valósítani ezt?
  Ráadásul én nem tudok gombnyomásra átálló rendszerről, ennél bonyolultabb egy gép beállítása, átállítása. Sőt nem egyforma géppel tudsz kitermelni minden kriptopénzt.

  4. A kibányászott pénzt minden nap ETH-ba konvertálja és ezért hatékonyabb.
  Ezzel kapcsolatban egy kérdés, miért konvertálná át a rendszer ETH-ba a kitermelt összeget, ha annál sokkal jobbat talált, aminek minden paramétere alapján jobban megéri kitermelni, nagyobb nyereség van.

  5. Az is feltűnő, hogy olyan emberek csinálják, akik az elmúlt években milliárdos bukó cégekben Kairos, Onecoin, Questra, Coinspace stb. vezetői szinteken voltak.

  Összegezve:
  Ez a cég minden oldalról vérzik. Megint egy marketing bullshit.
  Ide is annyi pénzt érdemes berakni, amennyinek a részben vagy az egészben való elvesztése nem fáj.
  Ha valaki vállalkozik ekkora kockázatot vállalni, akkor az első dolog legyen hogy a befektetett tőkéjét kiveszi amint lehetséges.
  ÉS akkor ajánlja tovább bárkinek, ha korrektül tájékoztatja az illetőt, hogy ez a legmagasabb kockázat egy befektetésnél és eltud számolni magával, hogy ha eltűnik a cég rövid időn belül.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.